School
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: PR
Hondenweer

School

Het gaat zo snel allemaal! De tijd vliegt. Voor je het weet is de zomervakantie al voorbij. Volwassenen weer aan het werk, kinderen weer of voor de eerste maal naar school. Leren, leren, altijd maar leren.

Ach, van werken gaat niemand dood, zegt men, en van leren word je slimmer. Met dat laatste zullen velen instemmen. Dan is het toch wel een beetje gek, eigenlijk, dat we bij dat idee vooral aan kinderen en jongeren denken. Alsof alleen zij baat zouden hebben bij onderwijs en training, bij een goede opvoeding. Alsof dat voor dieren anders zou zijn! Alsof honden niet geschoold zouden kunnen en moeten worden.

U kent vast en zeker de voorbeelden, van kinderen die slecht luisteren en van honden die doen wat ze willen, wat de baas ook zegt. Dat kan echt anders, ook bij die honden.

Honden zijn slimme beesten. Ongeschoolde slimheid is echter als een ongeslepen diamant. Die ruwe slimheid van een hond kan verder worden ontwikkeld en fraai worden geslepen. U overweegt een hond te nemen? Denk direct aan de opvoedingscursus die u met hem of haar gaat volgen. Leuk voor de eigenaar, leuk en leerzaam voor de hond. U hebt al tijden een hond? Ook die kan heus nog heus wat bijleren, cursussen en trainingen zat, in alle soorten en maten. Leren luisteren, leren gehoorzamen, leren opsporen, zich leren gedragen zoals de baas wil en op een manier die voor hond, baas en alle anderen aangenaam is.

Verplichtingen vindt bijna niemand leuk. Toch kennen we zoiets als de leerplicht voor kinderen. En dat is maar goed ook. Moet dat dan ook voor huisdieren, een leerplicht voor honden? Dat gaat allicht wat te ver. Maar goede voornemens, bij het begin van het nieuwe schooljaar, die kunnen toch geen kwaad? Kinderen naar school, honden op cursus – opletten, de school begint (bijna) weer…!

Deze bijdrage is verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. Wij zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Hebt u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Volg ons ook op Facebook: Platform Hondenweer - HVL

Meer berichten