Logo leiderdorpsweekblad.nl
Prof.dr. Jon J. van Rood in december  2012.
Prof.dr. Jon J. van Rood in december 2012. (Foto: Mieke Kerkhof-Scheenaard)
Regio

Immunoloog en oprichter Eurotransplant Jon van Rood overleden

Professor dr. Jon J. van Rood, immunoloog, pionier op het gebied van transplantatiegeneeskunde en oprichter van Eurotransplant, is op 21 juli op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldde zijn familie zaterdag in een overlijdensadvertentie. Van Rood woonde de afgelopen decennia in Oegstgeest.

Van Rood was van 1966 tot 1991 hoogleraar immunohematologie aan de universiteit van Leiden. Hij leidde de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie van het LUMC (voorheen AZL). Vanaf 1958 speelde hij een belangrijke rol bij de ontrafeling van het systeem van weefselgroepen (het HLA-systeem) waardoor grote stappen voorwaarts gezet konden worden in de transplantatiegeneeskunde. In 1968 was hij betrokken bij de eerste beenmergtransplantatie in Europa.
In 1967 richtte hij de non-profit Stichting Eurotransplant op, die internationale orgaandonatie coördineert in inmiddels acht Europese landen. Ook was hij de oprichter van het Nederlandse centrum voor stamceldonoren Matchis en het internationale samenwerkingsverband Bone Marrow Donors Worldwide.
Voor zijn baanbrekende onderzoek ontving hij verschillende prestigieuze prijzen. Ook kreeg hij acht eredoctoraten.
Na zijn emeritaat bleef Van Rood zeer actief in en betrokken bij het immunologisch onderzoek. Het LUMC opende in 2010 het Jon J. van Rood Centrum voor Klinisch Transfusiegeneeskundig Onderzoek.
De uitvaart van Van Rood heeft afgelopen vrijdag plaatsgevonden in besloten kring

Meer berichten