Logo leiderdorpsweekblad.nl
Joris voert twee jonge lijsters. | Foto Wil van Elk
Joris voert twee jonge lijsters. | Foto Wil van Elk (Foto: Wil van Elk)
Regio

Scheiding Stichting Dierenambulance en Vogelasiel

De Dierenambulance is begin deze maand verhuisd naar Leiden en het Vogelasiel blijft in Oegstgeest. De betere werkverdeling brengt zichtbaar rust aan de Haarlemmerstraatweg in Oegstgeest waar zowel het Vogelasiel als de Dierenambulance gevestigd waren.

Door: Wil van Elk

Carla van Steenbergen, de grote kracht achter de Stichting Dierenambulance en Vogelasiel, en haar man Joris halen opgelucht adem. Er komt rust op de opvanglocatie voor vogels aan de Haarlemmerstraatweg. Door de scheiding per 1 juli van de beide onderdelen van de stichting krijgt Carla betere controle op de werkzaamheden. Na vijf maanden vogelgriep was ze de uitputting nabij: "Het was een ramp", zei ze nog steeds zichtbaar vermoeid. Yvonne Hijman heeft de Dierenambulance op zich genomen en verricht de hulpverlening vanuit haar huis in Leiden.

Leiden

Enkele vrijwilligers zijn met Yvonne meegegaan naar Leiden voor de Dierenambulance. Sommigen blijven ook nog vrijwilligerswerk doen in het Vogelasiel in Oegstgeest: "Dat vinden ze heel leuk om te doen," vertelde Yvonne. De gemeente Leiden is positief over de verhuizing en inmiddels zijn er ook parkeervergunningen afgegeven. "We zoeken nog wel een locatie waar ik kantoor kan houden", vulde ze aan. "En we zoeken nog vrijwilligers!"

Binnenkort komt er een nieuwe website waar alle gegevens over de ambulancedienst kan worden gevonden: dierenambulanceregioleiden.nl.

Oegstgeest

Het Vogelasiel in Oegstgeest blijft als vanouds de locatie voor afleveren van gewonde of zieke buitenvogels tussen 10.00 en 17.00 uur. Er is een nieuw telefoonnummer: 071-5172488. Als er wordt gebeld klinkt het nu: "Goedemorgen, of goedemiddag, Vogelasiel".

Ook het Vogelasiel kan extra hulp van vrijwilligers goed gebruiken. De werkzaamheden bestaan uit het voeren van de vogels in de opvang, het schoonmaken van de hokken en het verzorgen van zieke vogels. "We hebben onlangs een paar gierzwaluwen grootgebracht", vertelde Joris met enige trots terwijl hij een paar piepjonge lijsters voert met een zelf samengesteld voer. 'gehakt' staat op het potje.

Passie

Zeg je Dierenambulance en Vogelasiel, dan zeg je eigenlijk Carla. Het is nog steeds haar grote passie, maar de 'scheiding' brengt haar de hard nodige rust: "Toch mis ik de nachtdienst". Niet zo gek, want dat doet ze al sinds mensenheugenis. "Ook de poezen in huis moeten wennen aan het nieuwe ritme", vult ze aan met een glimlach.

Meer berichten