Een bladkorf aan de Van Poelgeestlaan. | Archieffoto
Een bladkorf aan de Van Poelgeestlaan. | Archieffoto

Bladkorven gaan dit najaar in de herkansing

Algemeen Openbare ruimte

De bladkorven die vorig najaar voor het eerst geplaatst werden in Leiderdorp, hebben weinig effect gehad op de hoeveelheid blad die opgeveegd moest worden in de straten. Dat blijkt uit een evaluatie die is gedaan door de afdeling Reiniging van de gemeente. Toch komen de korven in oktober weer terug, zij het dat nu gekozen wordt om 22 grote korven neer te zetten in plaats van de 13 kleine en 14 grote van vorig jaar.

Door: Corrie van der Laan

In de tweede week van oktober 2016 werden verspreid door het dorp 27 bladkorven geplaatst waar burgers het bladafval uit hun straat in konden deponeren. Dat de korven er kwamen, was een gevolg van een motie D66 en CDA die unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen. Zo zouden wijkbewoners zelf een steentje kunnen bijdragen aan het bladvrij houden van hun straten, was het idee.

Het plan was om de korven één- tot tweemaal per week te legen met een speciaal daarvoor aangeschafte zuigunit die gemonteerd was op de achterkant van een vuilnisauto. Die zou dan meteen ook gebruikt kunnen worden om de straten schoon te zuigen. Maar al snel bleek dat niet goed te werken. De zuigslang was zo zwaar dat de medewerkers er lichamelijke klachten van kregen en als de bladeren nat waren, wat nogal eens gebeurt in de herfst, lukte het bijna niet om ze op te zuigen. Bovendien was het veel te arbeidsintensief: twee medewerkers waren twee hele dagen bezig voor één leegmaak- en schoonzuigronde.

Voor het legen van de korven is daarna is een kraanauto ingezet, wat met name bij de grote korven veel makkelijker en sneller ging. Om de straten bladvrij te maken, is in november drie weken lang een extra veegmachine ingehuurd.

Omdat met name de grote korven wel regelmatig vol zaten, worden die ook dit jaar weer neergezet. Ze worden begin oktober geplaatst en half december weer weggehaald. Als burgers aangeven dat ze in hun straat ook graag zo'n bladkorf willen, kan daarvoor gezorgd worden; de gemeente houdt er hiervoor achttien achter de hand.

Wel zal ook dit jaar extra veegkracht nodig zijn tijdens de bladvalperiode. Daarom wordt weer gedurende enkele weken een extra veegmachine ingehuurd à 1.400 euro per week.

Uit de krant