De trap en lift middenin het atrium verdwijnen, op de plek van 't Winkeltje komt een centrale balie.
De trap en lift middenin het atrium verdwijnen, op de plek van 't Winkeltje komt een centrale balie.

De Sterrentuin gaat volledig op de schop

Algemeen Projecten

De dagen van De Sterrentuin als sociaal cultureel centrum zijn geteld. Burgemeester en wethouders van Leiderdorp presenteerden vorige week een uitgewerkt plan om het gebouw aan de Van Diepeningenlaan 110 om te vormen tot een centrum voor welzijn en ondersteuning. Daarvoor is een grondige verbouwing nodig, waar een prijskaartje van 2,5 miljoen euro aan vast zit.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Toen de Sterrentuin in 2009 werd geopend, was het idee dat dit het bruisend hart van Leiderdorp zou worden. Dat is nooit van de grond gekomen en financieel was het scc altijd een hoofdpijndossier. In 2015 verscheen het rapport 'Reuring in de tuin' met aanbevelingen om er alsnog iets van te maken maar een jaar geleden gooide het toenmalige college definitief het roer om.

Nu is het plan om het gebouw te transformeren tot een verzamelplaats van gemeentelijke zorg-, welzijns- en educatiefuncties. Het Sociaal Cultureel werk (SCw), de bibliotheek, de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU), het Milieu Educatief Centrum (MEC) en De Kinderkring zitten er al. Zij krijgen straks gezelschap van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), het Jeugd- en Gezinsteam (JGT), het Sociaal Team Leiderdorp (STL) en ouderenorganisatie Pluspunt.

Om ruimte te maken, verhuizen het Leiderdorps Museum en Theater Toverlei naar het oude gebouw van de gemeentewerf aan de Simon Smitlaan. Dat daarvoor ook stevig aangepast moet worden, wat nog eens 550.000 euro kost. Toverlei blijft overigens wel voorstellingen geven in de theaterzaal in De Sterrentuin.

Ook voor 't Winkeltje, het tweedehands speelgoedwinkeltje van De Kinderkring, is geen plek meer in De Sterrentuin. De Kinderkring heeft besloten deze poot per 1 januari 2018 af te stoten.

Totaal ander aanzien

De begane grond van De Sterrentuin krijgt een totaal ander aanzien. Behalve de theaterzaal en het MEC gaat alles op de schop. De trap en de lift in het midden worden verwijderd en waar nu 't Winkeltje zit, komt een grote centrale balie. De bibliotheek wordt open gegooid en vloeit uit over het achterste deel van het atrium.

Ook de eerste verdieping ondergaat een ingrijpende verbouwing. De kantoren van huurder FloreoKids blijven ongemoeid maar verder gaan alle muren eruit. Hier komen flexplekken met geluidswerende schotten ertussen. Het idee achter de nieuwe indeling is dat in principe alle ruimtes gedeeld worden, tenzij dat echt niet mogelijk is.

Verkoop drie locaties

Het reshuffelen van de huisvesting van de zorg- en welzijnsorganisaties kost een hoop geld, maar het levert ook wat op. Het plan is om enkele gemeentelijke gebouwen die straks vrijkomen te verkopen. Als het CJG verhuist naar De Sterrentuin, komt het huidige onderkomen aan de Karolusgulden op de markt. Het JGT en het STL zijn nu gehuisvest in De Buit aan de Buitenhoflaan, waar ook ruimtes worden gehuurd door het SCw en FloreoKids. Het is de bedoeling ook dit gebouw op termijn leeg te krijgen en te verkopen. Daarnaast komt binnenkort gebouw Doesmeer aan de Hoogmadeseweg leeg te staan. De gemeente schat de totale opbrengst van de drie locaties voorzichtig in tussen de 1,45 miljoen en 1,85 miljoen euro.

De gemeenteraad bespreekt het nieuwe plan voor De Sterrentuin en de verhuiscarrousel die daaraan vast zit in het Politiek Forum van 28 augustus. Het besluit over het toekennen van de nodige financiën moet een week later vallen.

Uit de krant