Al je zintuigen worden aangesproken tijdens de reis door de wereld. | Foto: PR
Al je zintuigen worden aangesproken tijdens de reis door de wereld. | Foto: PR Foto: PR

Reis door de wereld in 80 minuten

Algemeen Erop uit

De hele zomer kun je zeven dagen per week terecht in en om Museum Volkenkunde in Leiden. Er is van alles te doen: met een rugzak vol opdrachten ga je op pad voor de 'Reis door de wereld in 80 minuten' en kom je alles te weten over verschillende culturen, landen en de mensen die er wonen. Buiten op het museumterrein kun je XXL schaken of mikado spelen of een werelds bouwwerk maken aan de zandtafel.

Op zaterdag en zondag kun je voor €5,- deelnemen aan de begeleide editie van de reis door de wereld: het is alsof je echt op vakantie bent met een rugzak om, je eigen wereldpaspoort op zak en een reisbegeleider die je allerlei interessants vertelt. Al je zintuigen worden aangesproken op deze reis. Onderweg maakt de reisbegeleider foto's met een polaroid camera, waarvan je er na afloop eentje mee krijgt. De reis eindigt in het Wereld Lab met een werelds opkikkertje en de workshop Japanse karpers of lucky stars maken.

Sla de grote tentoonstelling 'Cool Japan' niet over! Deze Blockbuster tentoonstelling brengt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld en dompelt je onder in populaire Japanse beeldcultuur. Met Hello Kitty, samoerai, manga, strips, films, robots en andere technologische snufjes, waanzinnige games, extravagant geklede jongeren en een uitzinnige fancultuur.

En dan zijn er nog de kleine tentoonstellingen: 'Canadese Inuit Kunst' met spekstenen beelden, voorwerpen uit het dagelijks leven en grafisch werk van een van de inheemse volken uit Canada, en 'Heritage in Transition' waarbij fotograaf Isabelle Boon in beeld brengt hoe oude koloniale panden in Jakarta en Semarang in onze tijd nog steeds een rol spelen in het dagelijks leven van veel mensen.

Museum Volkenkunde is een museum over mensen, gevestigd in een monumentaal gebouw aan de Steenstraat 1, op vijf minuten loopafstand van station Leiden-Centraal. Bezoekers bereiken het museum via de tuin, waarin de metershoge totempaal hen welkom heet. Het museum presenteert regelmatig wisselende exposities en toont in de vaste tentoonstelling objecten uit acht cultuurgebieden. Voorwerpen die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen over universele menselijke thema's zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van Oceanië tot de Noordpoolgebieden, van Geisha tot de Boeddha en van Mekka tot Leiden. In Museum Volkenkunde ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

Meer informatie: volkenkunde.nl.

Uit de krant