Even een frisse duik is ook voor een hond heerlijk op warme zomerdagen. | Foto: HVL
Even een frisse duik is ook voor een hond heerlijk op warme zomerdagen. | Foto: HVL Foto: PR

Heet

Algemeen Hondenweer

We weten nog niet wat het worden gaat, de zomer van 2017. Kwakkelen? Een korte overgang tussen lente en herfst? Of toch die mooie lange zomer, met vele zonnige dagen?

Laten we maar hopen op die mooie zomer. Heet! Al zal ook dan niet iedereen tevreden zijn. Het weer is nu eenmaal altijd een rijke bron van klachten. Te nat of te droog, te harde wind of helaas geen zuchtje, te koud of te warm – het is niet goed of het deugt niet.

Maar eerlijk is eerlijk, bij een hete zomer kan er reden voor bezorgdheid zijn. Voor mensen misschien, maar zeker voor honden. Die kunnen moeilijk mopperen en klagen, maar dat wil niet zeggen dat ze het niet lastig kunnen hebben bij een hete zomer.

Voldoende drinken

Waar dan aan gedacht moet worden? Natuurlijk niet alleen aan ik-laat-de-hond-maar-even-in-de-auto-want-ik-ben-zo-terug. Hoe stom kun je zijn! Soms is het echter veel simpeler om de fout in te gaan. Bijvoorbeeld door onvoldoende drinken te geven; zorg ervoor altijd drinken mee te nemen als u op pad gaat. Laat de hond ook, als het even kan, lekker in het water, om te zwemmen en spelen, maar ook om af te koelen.

Blaren op de poten

En vergeet niet hoe het u aanvoelt om met blote voeten op heet strandzand te lopen. Daar hebben honden ook en vaker last van, bijvoorbeeld op heet asfalt, dat op zomerse dagen smelt in de zon. Niet lekker, hoor, om daar als hond op te lopen tot aan de blaren op de voetzolen toe. Vergeet ook niet dat het voor u heerlijk kan zijn om een stukje te fietsen met mooi weer, maar de hond die ernaast rent dreigt wel oververhit te raken! Even een uurtje in de zon om een kleurtje op te doen? Heerlijk, maar zorg er voor dat de hond een plekje in de schaduw heeft.

Laat die zomer maar komen! Maar laat het een zomer zijn die heerlijk is voor mens en dier, voor hem, haar en hond…

Deze bijdrage is verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. Wij zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Hebt u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Volg ons ook op Facebook: Platform Hondenweer - HVL

Uit de krant