Logo leiderdorpsweekblad.nl
Aad Rijntalder is met pensioen maar nog vaak te vinden in de Houtkamp en de heemtuin.
Aad Rijntalder is met pensioen maar nog vaak te vinden in de Houtkamp en de heemtuin.
Interview

'Verwondering wekken over de natuur is de basis'

Als er één man is die een onmiskenbaar stempel heeft gezet op de natuur- en milieueducatie in Leiderdorp, dan is het Aad Rijntalder wel.

Hij was vrijwel vanaf het begin betrokken bij de totstandkoming van de Leiderdorpse Heemtuin en hij heeft de kinderboerderij nieuw leven ingeblazen. De meeste Leiderdorpers kennen hem waarschijnlijk van het Milieu Educatief Centrum (MEC) waar hij decennialang, vanaf de start in 1980, de scepter zwaaide en generaties basisschoolkinderen kennis heeft laten maken met de natuur in Leiderdorp. 

Onlangs nam Aad Rijntalder na 42,5 jaar afscheid als medewerker natuur en milieu van de gemeente. Het Leiderdorpse Weekblad sprak met hem over zijn jaren in de Heemtuin en het MEC. Hij vertelt onder meer hoe hij met behulp van Evelien en Evert Eend, vaste bewoners van het MEC, kinderen via verwondering een bewustzijn van de waarde van natuur bijbracht. "Dankzij die twee hebben kinderen van dichtbij geleerd hoe leuk eenden zijn. En natuurlijk vinden ze het dan belangrijk dat de sloten en plassen schoon blijven, want daar wonen een heleboel Evelienen en Everts." En hoe hij baalde van de verhuizing van het MEC naar De Sterrentuin. "Ik heb nooit wat gehad met dat gebouw, het straalt niets uit dat te maken heeft met de natuur." 

Lees morgen in het Leiderdorps Weekblad het uitgebreide interview.

Meer berichten