De partij om het kampioenschap in de laatste ronde: zwart (Max Kanbier) wint. | Foto: PR
De partij om het kampioenschap in de laatste ronde: zwart (Max Kanbier) wint. | Foto: PR Foto: PR

Top-jeugdschaak in Leiderdorp

Algemeen Sport

Op 1 en 2 juli werd in Kindcentrum De Brink in Leiderdorp een groot schaaktoernooi gehouden. Zeventig enthousiaste jeugdschakers van alle leeftijden en afkomstig uit het hele land speelden, afhankelijk van hun niveau, elf kortere of zeven wat langere partijen. Tussendoor konden ze hun partijen analyseren met de sterke Leidse schaakmeester Frank Erwich, die voor iedere schaker wel een complimentje en een goed advies klaar had liggen. De Leiderdorpse deelnemers weerden zich uitstekend.

De schakers waren onderverdeeld in vier groepen. In groep D, de spelers met de minste ervaring, speelde Floris Dekker van Schaakvereniging Leiderdorp verrassend sterk en hij ging lang aan de leiding. Uiteindelijk kon hij de groep net niet winnen maar hij eindigde op een mooie derde plaats.

In groep B, bestaande uit gevorderde jeugdschakers, behaalden Lucas Schädler en Marc Kentstra van SV Leiderdorp een gedeelde derde plaats. Ze begonnen hun toernooi in de middenmoot maar door een prima tweede dag (beiden 2.5 punt uit 3 partijen) rukten ze op naar de top.

De A-groep bestond uit acht ervaren schakers. Spelers die elkaar goed kennen, want de meesten hebben al vaak aan het NK jeugdschaak in de verschillende leeftijdscategorieën meegedaan. Uiteindelijk pakte Max Kanbier uit Zoetermeer de titel in een rechtstreeks duel met de nummer 2, Jord Ypma van schaakvereniging de Stormpionnen uit Leiden. Joël van der Werf van SV Leiderdorp werd hier zeer verdienstelijk derde.

Uit de krant