Wethouder Jeff Gardenier tijdens zijn toespraak.
Wethouder Jeff Gardenier tijdens zijn toespraak. Foto: Johan Kranenburg

Drie vliegen in één klap bij project Ruigekade

Algemeen Projecten

Goed voor de natuur, goed voor recreanten en het levert ook nog eens extra ruimte op voor waterberging. Met de herinrichting van het gebied rond de Leiderdorpse Ruigekade zijn drie vliegen in één klap geslagen, benadrukten groenwethouder Jeff Gardeniers (CDA) en hoogheemraad Sjaak Langeslag donderdag 22 juni tijdens bij de bijeenkomst voor officiële afronding van het project.

Door: Corrie van der Laan

Langs de Ruigekade, een smal weggetje over een dijkje langs de westrand van de Achthovenerpolder, is afgelopen herfst en winter een fietspad aangelegd van zo'n 2,4 kilometer lang dat de naam Gravenpad heeft meegekregen, naar de familie de Graaf die decennialang een veehouderij in de polder had. Het nieuwe pad ligt een paar meter van het dijkje af en wordt begrensd door sloten met natuurvriendelijke overs en drassig terrein. Voor de fietsers en wandelaar zijn een paar bankjes en een picknicktafel geplaatst en op drie plekken staat een plaatstalen 'knotwilg' met informatie over de polder en z'n geschiedenis, geschreven door de Leiderdorpse cultuurhistorica Claudia Thunnissen.

De gemeente Leiderdorp en het Hoogheemraadschap van Rijnland hebben voor dit project de handen ineen geslagen. Voor de gemeente was het belangrijk de polder beter toegankelijk te maken voor recreanten en de natuurwaarden te versterken, het hoogheemraadschap had extra capaciteit voor waterberging nodig. En dat is allemaal gelukt, zo werd donderdag benadrukt in de verschillende toespraakjes, die werden gehouden in de schuur van de Pothuishoeve van Huib de Graaf, aan het begin van de Ruigekade .    

Fietsers maken al sinds half maart druk gebruik van het fietspad en wandelaars kunnen nu rustig over het dijkje wandelen zonder risico van de sokken gereden te worden.

De 'natte natuur' langs het pad belooft een enorme boost te gaan geven aan het planten- en dierenleven in de polder. Wellicht kan de Ruigekade straks zelfs weer excursiebestemming voor eerstejaars biologiestudenten van de Universiteit Leiden worden, zoals tot een jaar of veertig gelegen het geval was, zei Thunnissen.   

Het hoogheemraadschap is heel tevreden met de extra buffer capaciteit voor regenwater. Projectleider Tamara van Vemden vertelde dat de polder nu voldoet aan de norm dat het grasland niet vaker dan eens in de tien jaar mag onderlopen en daarmee 'toekomstproof' is.

Gravenpad

Het was de bedoeling dat na de toespraken de genodigden naar het fietspad zouden lopen, voor de officiële onthulling van het naam bordje 'Gravenpad' . Dat zou gebeurden door Frans de Graaf, de neef van Huib. Maar die plannen werden doorkruist door een heftige regen- en onweersbui zodat Frans in de schuur vertelde hoe zijn opa in 1937 de Pothuishoeve overnam. 

Vorig jaar heeft Huib de Graaf de aanleg van het Gravenpad mogelijk gemaakt door het deel van zijn land waarop het fietspad moest komen te verkopen. Waarbij een voorwaarde was dat het pad naar zijn familie genoemd zou worden.  Een goed idee, vond ook Thunnissen, die alles af weet van de geschiedenis van agrarisch Leiderdorp. "De familie de Graaf had overal in Leiderdorp boerderijen, onder andere in wat nu de Houtkamp is. Heel leuk dat de familie nu op deze manier geëerd wordt."  

De toespraken werden gehouden in de schuur van de Pothuishoeve van Huib de Graaf, aan het begin van de Ruigekade.

Uit de krant