V.l.n.r. de Leiderdorpse schippers Jan Abbink, Warner Borgeld, Willem Buijteweg en Ron Andriessen.
V.l.n.r. de Leiderdorpse schippers Jan Abbink, Warner Borgeld, Willem Buijteweg en Ron Andriessen.

Rondje Joppe, te voet en met de boot

Algemeen Erop uit

Het wandelpad is verlaten, afgezien van een grutto die een meter of tien voor me zit. Rechts het water van 't Joppe, spiegelglad op deze windstille dag, links het weidelandschap van de Zwanburgerpolder. Zuid-Holland op z'n mooist.

Tekst en foto's: Corrie van der Laan

Het pad over de polderdijk maakt onderdeel uit van de Zwanburgerroute, een heel bijzondere wandeltocht van zeven kilometer lang rond 't Joppe, een van de mooiste van de Kagerplassen. Het lopen door het fraaie, vogelrijke landschap is op zich al een feestje maar krijgt nog een extra dimensie doordat tweemaal een oversteek gemaakt moet worden per boot. Van april tot en met september kan dat op vrijdag, zaterdag en zondag met De heere Schouten. Niet zomaar een boot maar een prachtig gerestaureerde salonboot uit 1908.

De schippers zijn allemaal vrijwilligers en komen uit alle gemeenten rond de Kagerplassen. In totaal zijn het er 25. Dat lijkt veel maar is nodig, want per dienst van een halve dag zijn twee schippers aan boord. Vijf van hen komen uit Leiderdorp. Voor Henk Huizer, Ron Andriesse, Jan Abbink, Warner Borgerd en Willem Buijteweg is het varen met De heere Schouten een prachthobby.

"Je zit hier midden in de Randstad en bent er toch helemaal uit, in de vrije natuur. Het is zo jammer dat veel Leiderdorpers niet weten dat dit er is, op minder dan een half uurtje fietsen van hun huis", zegt Abbink. En dat is precies de reden waarom hij en zijn Leiderdorpse kompanen me hebben uitgenodigd een keer mee te varen en wandelen.

Een van de leuke dingen aan de overtochtjes met de De heere Schouten is dat de schippers zo ontzettend veel weten te vertellen, over de boot zelf maar ook over't Joppe en de (schier)eilanden eromheen. Zo tonen ze de 'Máximahaven' de plek aan de rand van de Zwanburgerpolder waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de zomer van 2014 in alle geheim hun koperen bruiloftsfeest vierden.

De boot is gebouwd in Muiden om te dienen als notarisbootje in dit plassengebied. "De notaris ging ermee van boerderij naar boerderij om de pacht op te halen, waarbij hij soms door ondiepe sloten moest. Daarom heeft de boot weinig diepgang", vertelt Buijteweg. "De boot had een comfortabele kajuit voor de notaris, maar ik ben bang dat de schipper in weer en wind buiten stond." Toen de auto kwam, werd de boot overbodig. In 2004 werd De heere Schouten aangekocht door de gemeente Warmond die het scheepje een nieuw leven gaf als voetveer voor de Zwanburgerroute. Vanaf het begin werd gebruik gemaakt van vrijwilligers om de boot te besturen. In 2011 is de exploitatie van de boot overgedragen aan de door de vrijwilligers opgezette Stichting Voetveer Warmond.

Als er geen passagiers zijn, ligt De heere Schouten bij de hoofdsteiger op recreatie-eiland Koudenhoorn in Warmond, te bereiken via de Gemeentehaven. Hier kunnen wandelaars aan boord gaan voor de oversteek naar westkant van de Zwanburgerpolder. De tweede oversteek gaat vanaf de zuidoostpunt van diezelfde polder naar het schiereiland Tenagel. Vandaar kunnen wandelaars langs de rand van de golfbaan weer teruglopen naar de Gemeentehaven. Natuurlijk kan je de route ook de andere kant uit lopen, of er maar een stukje van doen. Een belletje naar De heere Schouten volstaat om je te laten oppikken bij een van de aanlegpunten. De schippers houden wel goed in de gaten dat er niemand per ongeluk achterblijft in de Zwanburgerpolder, die alleen per boot bereikbaar is. "En dat gaat eigenlijk altijd goed, het aantal geraamtes langs de route is vrij beperkt", grapt Borgeld.

De prijs voor de tochtjes met het voetveer is bescheiden: slechts 2 euro voor twee oversteken.

De Heere Schouten is ook beschikbaar voor 'Uitjes op maat' waarbij organisaties of particulieren de boot plus schippers huren voor vaartochtjes over de Kaag. Meer informatie over De Heere Schouten en de Zwanburgerroute is te vinden op www.zwanburgerroute.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant