Drie zangers van Rumor di Mare.
Drie zangers van Rumor di Mare. Foto: PR

Zeelieden zingen in Winkelhof voor nieuwe haring

Algemeen Muziek

Het Leids Zeemanskoor Rumor di Mare zingt zaterdag 17 juni tussen 12.00 en 16.00 uur ter gelegenheid van de komst van de nieuwe haring in winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp.

Het koor brengt daar meerstemmige zeemanssmart en traditionele shanties en liederen van de zee. Het optreden van het koor start en eindigt bij de Spakenburger Vishandel aan de buitenzijde van Winkelhof. Verder zijn ook binnen nog twee optredens.

Volgens de deskundigen is de haring weer in uitstekende staat. Flink plankton eten maakte hem precies geschikt voor de consumptie: niet te vet en niet te mager.

Het vieren van de eerste haring kent een lange traditie. Mede vanwege de welvaart die haring ons eeuwenlang heeft gebracht, is de geschiedenis van de haringvangst steeds verweven geweest met dergelijke tradities. Alle reden voor het Leids zeemanskoor Rumor di Mare om van 12 tot 16 uur een optreden te verzorgen in het winkelcentrum de "Winkelhof".

Zeemanskoor Rumor di Mare uit Leiden onderscheidt zich door een uitgebreid en eigenzinnig repertoire en is winnaar van diverse festivals. De leden komen uit de gehele Leidse regio. Tijdens optredens in binnen- en buitenland vertolkt het koor als geen ander de sfeer van de traditionele shanties en zeemansliederen, maar ook roeiliederen vanuit de hele wereld. Onder professionele leiding van dirigent Harm Huson, en met begeleiding van diverse muzikanten, wordt met een aanstekelijk enthousiasme een internationaal repertoire van bekende en vooral ook minder bekende liederen ten gehore gebracht, niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels, (plat)Duits, Russisch, Pools, Indonesisch en Afrikaanse talen. Soms is die ruig en opzwepend, zoals de zee kan zijn. Dan weer ingetogen, bij sfeervolle luisternummers. Een optreden is telkens weer bijzonder!
 

Uit de krant