Kunstwerken in wording
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Francine Garnier en Alain Engelaere maken het beeld ‘Where are the Limits?’ van staal en kunststof draad.
Francine Garnier en Alain Engelaere maken het beeld ‘Where are the Limits?’ van staal en kunststof draad. (Foto: Esta Hoogervorst)
Kunst

Kunstwerken in wording

Zeven kunstenaars uit Zweden, Frankrijk. Engeland en Nederland begonnen maandag 12 juni in de Leiderdorpse Heemtuin aan de uitvoering van hun kunstwerk. De werken gaan deel uitmaken van de expositie De Heemtuin Verbeeld X die draait om het thema 'grenzeloos'.

Tekst en foto: Esta Hoogervorst

"Met de kunstwerken die rondom de grote vijver worden geplaatst, willen we de Heemtuin nóg mooier maken", vertelt Francine Garnier uit Frankrijk, een van de kunstenaars. "Ook laten we de bezoekers met een andere blik naar de natuur kijken. Want wat ís de natuur?"
Bijna alle kunstenaars hebben ervaring met het maken van landschapskunst en zijn aangesloten bij het internationale netwerk Artist in Nature. Voor hun kunstwerken gebruiken ze natuurlijke materialen, die veelal uit de Heemtuin komen. Zo maakt Michael Hoedjes van dikke takken die hij op vorm selecteerde een 'tree animal', boomdier. Voor de manen gebruikt hij hooi. "Ik zie overal iets in en vind het belangrijk dat kinderen weer verbeeldingskracht ontwikkelen, hun fantasie gebruiken. Als ze uit hun gebruikelijke denkpatronen stappen, leren ze meer onbevangen te kijken. Ze worden er gelukkiger van en later vormt het de grondslag voor innovatie", licht de kunstenaar toe.

Een belangrijk doel van de expositie is ook dat bezoekers zich meer bewust worden van wat kunst met de natuur doet.

Tot en met 16 juni zijn de kunstenaars dagelijks in de Heemtuin aan het werk. Op vrijdagmiddag 16 juni om 17.00 uur verricht wethouder Jeff Gardeniers de officiële opening van 'De Heemtuin Verbeeld X.

Rondleidingen worden gegeven op donderdag 15 juni om 10.00 uur en na opening van de expositie op vrijdag 16 juni om ongeveer 17.15 uur. Alle kunstenaars zijn dan aanwezig om een toelichting op hun werk te geven.

Meer berichten