Op mooie, zomerse dagen was het razend druk in het zwembad. | Archieffoto:  Sportfondsen Leiderdorp
Op mooie, zomerse dagen was het razend druk in het zwembad. | Archieffoto: Sportfondsen Leiderdorp Foto: PR

Zwembad De Does viert zestigste verjaardag

Algemeen Sport

Deze hele week, tot en met zondag 11 juni, is het feest in het Leiderdorpse zwembad De Does. Ter ere van de 60ste verjaardag van het zwembad krijgt iedere bezoeker een leuke attentie (op=op). Voor wie net als het zwembad 60 jaar is, staat na het zwemmen een kop koffie klaar.

Stukje geschiedenis

Generaties Leiderdorpers – en andere regiobewoners – hebben leren zwemmen in De Does. Aanvankelijk gebeurde dat in de openlucht. Want bij de opening op 8 juni 1957 was De Does, zoals vrijwel alle zwembaden in die tijd, een buitenzwembad. Met een diep en een ondiep bad plus een groot rond peuterbad. Ook was er een ruime ligweide. Het was toentertijd een echte trekker in de regio, op zomerse dagen was het razend druk.

Gezien het Nederlandse klimaat is het niet vreemd dat de behoefte aan een binnenbad steeds groter werd. En dat kwam er ook: in juni 1971 werd de eerste paal gelagen en op 1 april 1972 kon het toen hypermoderne complex, bestaande uit een instructiebad en een 25 meterbad, in gebruik genomen worden.

In 1989 werd het indoor zwembad uitgebreid met een recreatiebad, kinderbad, glijbaan, whirlpool, Turks stoombad én een sporthal. De animo voor buiten zwemmen werd steeds kleiner en ook met het oog op toekomstige groei verdwenen na verloop van tijd de buitenbaden. Op de vrijgekomen plek werd in 2004 een nieuw en groter parkeerterrein aangelegd. De ingang werd verplaatst, zodat deze vanaf de nieuwe parkeerplaatsen makkelijk te bereiken was, met daarnaast een eigen horecagelegenheid en een groot, gezellig terras.

Activiteiten

Nog steeds is de corebusiness van zwembad De Does het verzorgen van zwemlessen. Maar dat is lang niet alles. Voor iedere leeftijd organiseert Sportfondsen Leiderdorp, de exploitant van sportcomplex De Does, recreatieve en sportieve activiteiten. Van baby- en peuterzwemmen tot DOE's AquaVitaal, alles onder begeleiding van kundige instructeurs. Op de website www.dedoes.nl is alle informatie te vinden.

Interactieve glijbaan

De Does wil met zijn tijd mee blijven gaan. Vandaar dat nu plannen worden gemaakt voor een interactieve glijbaan. Wat dat precies inhoudt blijft nog even geheim, maar het belooft een nieuwe, spetterende ervaring te worden.

De buitenbaden met daarachter het ronde peuterbad.

Uit de krant