Bij de Ruïne van Teylingen kunnen bezoekers uitproberen hoe het is om te schieten met een echte pijl en boog.
Bij de Ruïne van Teylingen kunnen bezoekers uitproberen hoe het is om te schieten met een echte pijl en boog. Foto: PR

Tweede Pinksterdag: Dag van het Kasteel

Algemeen Erop uit

Op 5 juni, Tweede Pinksterdag, is het de Dag van het Kasteel. In Zuid-Holland openen maar liefst zeventien landgoederen en buitenplaatsen de deuren voor het publiek. Voor zowel jong als oud is er die dag van alles te beleven: rondleidingen, muziekoptredens, demonstraties van oude ambachten, spannende speurtochten, oud-Hollandse spellen, schapen scheren, een roofvogelshow en ga zo door.

Tussen Hillegom en Den Haag ligt een groen lint dat wordt gevormd door tientallen landgoederen en buitenplaatsen: de Landgoederenzone Zuid-Holland. De geschiedenis van deze 'kastelen' gaat vaak eeuwen terug. Het zijn cultuurhistorisch waardevolle, boeiende en mooie plekken, die het bezoeken meer dan waard zijn. Tijdens de Dag van het Kasteel krijg je de kans om landgoederen en buitenplaatsen te bezoeken die normaal voor het publiek gesloten zijn. Bovendien kun je er die dag van alles beleven.

Zo kunnen kinderen op kasteel Duivenvoorde in Voorschoten meedoen aan een workshop 'Vrijvechten!', dansen op Middeleeuwse muziek van Slag ende Stoot en op middeleeuwse manier verf of parfum maken. Met de gratis app 'Buiten op Duivenvoorde' kan iedereen hier zelf op ontdekkingstocht gaan.

Landgoed en Kasteel Keukenhof in Lisse houden zelfs twee open dagen. Met een streekmarkt op het landgoed, opgeluisterd met zangoptredens (op zondag) en roofvogelshows (op maandag).

De overige deelnemende landgoederen/kastelen zijn: Ruïne Kasteel Teylingen, Huys te Warmont, Huygens Hofwijck, 't Huys Dever, Landgoed Beresteijn, Kasteel Oud-Poelgeest, Buitenplaats Berbice, Landgoed Te Werve, Buitenplaats Ockenburgh, Buitenplaats Vroenhof, Buitengoed Dorrepaal, Kasteel Oud-Wassenaar, 't Hof van Hillegom, Stalhuis Klein-Leeuwenhorst en Landgoed Oostergeest.

De Dag van het Kasteel is een grotendeels gratis evenement. Alle informatie is te vinden op www.dagvanhetkasteel-zh.nl.

Bellenblazen in het gras bij kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. | Foto: PR

Uit de krant