De tand des tijds knaagt aan allen, mens en dier.
De tand des tijds knaagt aan allen, mens en dier. Foto: PR

Oud

Algemeen Hondenweer

We kennen allemaal wel een paar volkswijsheden. Bijvoorbeeld dat één hondenjaar gelijk staat aan zeven mensenjaren. U wilt weten hoe oud uw trouwe viervoeter is, in mensenjaren? De leeftijd van uw hond en dat maal zeven. Hond Donder is acht jaar oud? Dan zou mens Donder zesenvijftig zijn. Simpel zat.

Alleen, het klopt niet. Zoals zo vaak met volkswijsheden liggen de feiten een slag anders. Niet alleen moet het getal van 7 omlaag - als het sommetje zou kloppen, zouden er behoorlijk wat mensen van boven de 140 zijn! - maar er zijn ook forse verschillen tussen honden. Kleine honden worden ouder dan grote. En het soort of ras van een hond doet er eveneens toe als het om veroudering gaat.

Hoe het ook zij, de hond wordt oud en ouder. Van mensen zijn we ons daarvan bewust: vergrijzing. Bij honden is dat niet anders. Houden we daar voldoende rekening mee? Het klinkt een beetje triest als je zegt dat ouderdom met gebreken komt. Toch zit daar wel wat in. De oudere hond heeft meer kans op kwalen. Lichamelijk natuurlijk maar ook geestelijk zoals bij het herkennen van mensen of dingen. Of gedragsproblemen.

In ieder geval is het van groot belang om bij de ouder wordende hond nog scherper dan normaal te letten op zaken als voeding en beweging. Wat de hond te eten krijgt, hoe vaak en hoeveel: een aangepast dieet. En blijven bewegen, vaker kortere stukjes misschien, maar zeker doen. Kleine zoekspelletjes ook om hem scherp en alert te houden. Hou lichaam en geest van het oude beestje fit!

De tand des tijds knaagt aan allen, mens en dier. Het zij zo. Maar uiteindelijk ben je zo oud als je je voelt. Dat geldt vast ook voor honden.

En trouwens, weet u wie echt oud is? De Duvel, die is oud…!

Deze bijdrage is verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. Wij zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Hebt u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Volg ons ook op Facebook: Platform Hondenweer - HVL

Uit de krant