Het is de bedoeling dag bij de hoogbouw ook containers voor GFT,   PMD en papier komen.
Het is de bedoeling dag bij de hoogbouw ook containers voor GFT, PMD en papier komen. Foto: Johan Kranenburg

Groen licht voor plannen betere afvalscheiding

Algemeen Politiek

Er komen in Leiderdorp veel meer mogelijkheden om op een makkelijke manier afval gescheiden aan te bieden, zowel in de hoogbouw als in de laagbouw. Om ervoor te zorgen dat de Leiderdorpers die mogelijkheden ook optimaal gebruiken, wordt een afvalcoach ingeschakeld.

Door: Corrie van der Laan

Wethouder Olaf McDaniel (PvdA) kreeg maandag het groene licht van de gemeenteraad om door te pakken met de ontwikkeling van plannen voor 'omgekeerde afvalinzameling' in de laagbouw en betere bronscheiding in de hoogbouw. Daarvoor krijgen de huishoudens in de laagbouw minicontainers voor al het herbruikbare afval, dat aan huis wordt opgehaald. Het echte restafval moeten ze naar wijkinzamelcontainers brengen. Bij de hoogbouw worden extra inzamelcontainers geplaatst voor groenafval, PMD (plastic, metaal en drankenkartons). en papier.

Maar, zo waarschuwde McDaniel vorige week al tijdens de bespreking van de plannen in het Politiek Forum, "met het neerzetten van een ideale infrastructuur zijn we er nog niet. Alles staat of valt met de vraag: hoe gaan mensen zich gedragen." Daarom wil de gemeente een afvalcoach aanstellen. Die werkt samen met de BOA's en geeft voorlichting en informatie over afvalscheiding. In gemeentes waar ze al zo'n ambtenaar hebben is het volgens McDaniel "een succesvolle onderneming".

Hoewel de kosten voor de omschakeling naar het nieuwe afval inzamelen ruim 3,3 miljoen euro bedragen, gaat het de gemeente al met al toch geld opleveren. De opstartkosten en de rente en afschrijving voor de nieuwe containers kunnen betaald worden uit de reserve. De winst zit hem erin dat de verwerkingskosten voor afval beduidend lager worden. Het gelddat overblijft kan gebruikt worden om de afvalkostenheffing te verlagen, waar GroenLinks en PvdA sterk voorstander van zijn. Ook VVD ziet heil in de verlaging, omdat dit een financiële prikkel geeft om afval te scheiden.

D66 zou het geld liever gebruiken om nog een stap verder te zetten in de scheiding. Met alle maatregelen die nu in de pen zitten, komt Leiderdorp namelijk maar tot 67 procent gescheiden afval (nu is het 53 procent) terwijl het landelijke streven is om in het jaar 2020 op 75 procent te zitten.

Wethouder McDaniel heeft goede hoop dat allebei gelijktijdig kan: én de tarieven omlaag én inzet voor meer scheiding.

Hij wil na de zomer een uitvoeringsplan klaar hebben.


Uit de krant