Logo leiderdorpsweekblad.nl
Zondag werd het feestelijk startsignaal voor het herinrichtingsproject gegeven.
Zondag werd het feestelijk startsignaal voor het herinrichtingsproject gegeven. (Foto: Johan Kranenburg)
Leiden

Herinrichting Haarlemmerstraat van start

Vandaag (29 mei) zijn de werkzaamheden voor de herinrichting van de Haarlemmerstraat gestart. Met nieuwe klinkers, straatlantaarns en bloembakken krijgt de grootste winkelstraat van Leiden weer de uitstraling die past bij de historische binnenstad. Ook de Lange Mare wordt heringericht. De werkzaamheden moeten voor de feestdagen zijn afgerond.
Tekst: Reanne van Kleef

Wethouder Paul Laudy gaf zondag samen met de ondernemers en de aannemer het officiële startsignaal voor het project. Voetballers Ricardo van Rhijn (Club Brugge), Randy Wolters (ADO Den Haag) en de Freestyle Basketballer Galdino Haimé verzorgden namens de stichting 'Elk kind een bal' samen met de gemeente en de ondernemers de letterlijke aftrap.

Bij de herinrichting van de openbare ruimte wordt rekening gehouden met de geschiedenis van de straat en de Leidse identiteit. Door het gebruik van gebakken klinkers en natuursteen, het aanbrengen van historische verlichting en het plaatsen van bloembakken wordt een sfeer gecreëerd die past bij het historische karakter van de straat. De gemeente wil hiermee ook de delen waar het nu minder druk is, aantrekkelijk maken om te wonen, werken en winkelen.
 

Winkels blijven bereikbaar
Bij de herinrichting wordt de huidige bestrating verwijderd, de afwatering aangepast en nieuwe klinkers aangebracht. Er wordt vanaf twee zijden gestart: vanaf de Turfmarkt wordt in oostelijke richting gewerkt en vanaf de Hooigracht in westelijke richting. De winkels en woningen in de Haarlemmerstraat en de Lange Mare blijven gedurende de werkzaamheden bereikbaar.
De werkzaamheden worden voor 3 oktober stilgelegd omdat de Taptoe dan door de Haarlemmerstraat trekt. Na 3 oktober start de laatste fase van het project de herinrichting van de Lange Mare en het stuk van de Pelikaanstraat tot de Haven. Deze werkzaamheden worden afgerond voor december 2017. In januari 2018 wordt ter afronding van de werkzaamheden een bloembak met zitelement geplaatst op de kruising Haarlemmerstraat en Lange Mare.
 

Whatsapp
Nieuws rondom de werkzaamheden is te vinden op de website van de gemeente Leiden. Ook kunnen geïnteresseerden voor het eerst op de hoogte blijven via een Whatsapp-groep. Dat kan door nummer 06-22926962 toe te voegen aan contacten en een whatsapp te sturen 'Haarlemmerstraat aan'. Afmelden voor de service kan met de tekst ' Haarlemmerstraat uit'.


 

Meer berichten