Logo leiderdorpsweekblad.nl
Gerda en Piet van der Meer, Ereleden van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters. Samen op weg naar het 100-jarig bestaan. | Foto: Elly Bavelaar.
Gerda en Piet van der Meer, Ereleden van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters. Samen op weg naar het 100-jarig bestaan. | Foto: Elly Bavelaar.
Sport

Scheidsrechters eren Gerda van der Meer met Gouden Speld

Tijdens de algemene jaarvergadering van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters (COVS) werd Gerda van der Meer benoemd tot Erelid van dit korps. Meer dan dertig jaar voorziet de Leiderdorpse de onmisbare fluiters van hapjes en drankjes na hun wekelijkse training aan de Boomgaardlaan.

Door: Cees Mentink

"Ik wist echt niet wat mij overkwam," vertelt Gerda, "toen voorzitter Jan de Jong mij vroeg de vergadering te verlaten. Kennelijk moest er iets besproken worden wat mijn oren niet mochten horen." Niets daarvan. Leden van de Commissie Protocol kwamen Gerda even later halen en toen nam 'opperscheidsrechter' De Jong het woord. Hij beloofde 'het kort te houden', omdat de preses wist dat Gerda niet graag op de voorgrond komt. Afijn, de altijd goedlachse Gerda werd benoemd tot Erelid van de COVS. Over het waarom van deze hoge onderscheiding liet De Jong geen twijfel bestaan: haar niet aflatende inzet, haar rust, haar altijd opgeruimde humeur, haar broodjes met ei en…. haar glimlach. De Jong speldde de versierselen op: een Gouden Speld naar ontwerp van goudsmid Gerda Voskamp. Gerda van der Meer werd dezelfde avond uitgeroepen tot de 'Moeder van de COVS-club': "Jij bent onze Cora van Mora."

Echtgenoot Piet deelde in alle lofzang. De tanige 71-jarige scheidsrechter die een week ervoor de halve marathon met twee vingers in de neus liep, is ook Erelid van de COVS. Hij verzorgt de trainingen op donderdagavond. Gerda en Piet zijn 'gouden' mensen voor de COVS. Ze houden het onderkomen van de scheidsrechters spic 'n span, springen in of zijn aanwezig wanneer er een feestje in het clubgebouw is.

Staande voor de collega-fluitisten vertelde Piet dat hij eens was ingevallen voor zijn Gerda: "Het was voortdurend spitsuur, met kroketten, bitterballen en de bijbehorende drankjes. Toen ik thuiskwam zei ik tegen mijn vrouw: 'Schat, hoe houd jij dat vol'? Wat Gerda doet zou ik niet kunnen, en zeker niet zo veel jaren."

De in 1929 opgerichte COVS stevent af op het 100-jarig bestaan. Gerda zal dan ook de keukenbrigade aanvoeren. Met een glimlach. Zeker weten.

Meer berichten