Theaterplaats viert 10-jarig jubileum met magische voorstelling
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Enge oppassen, gemene stiefmoeders en Amanda’s, verenigd in één personage. | Foto: PR
Enge oppassen, gemene stiefmoeders en Amanda’s, verenigd in één personage. | Foto: PR (Foto: PR)
Cultuur

Theaterplaats viert 10-jarig jubileum met magische voorstelling

Jeugdtheaterschool Theaterplaats uit Leiderdorp houdt zaterdag 3 juni het jaarlijkse eindfestival. Alweer voor de tiende keer, het wordt dus een jubileumvoorstelling. Eén waarin ook het magische getal 10 een rol speelt .

Vanaf de oprichting houdt Theaterplaats elk jaar aan het einde van het jaar het 'jeugdtheaterfestival'. Elk jaar staat een bepaald thema centraal. De theatervoorstelling wordt samen met de leerlingen bedacht en gemaakt. De afgelopen tien jaar kwamen thema's aan bod als sprookjes, eten, de zee, familie, vriendschap en liefde, en anders zijn. In dit jubileumjaar draait het om regels en wetten in de sfeer van magie en hekserij.

De jubileumvoorstelling 'Oppassen' is een magisch sprookje over enge oppassen en gemene stiefmoeders. Die allemaal hun eigen regels hebben waar de kinderen zich aan moeten houden en die in de ogen van de kinderen allemaal op heksen lijken. Ze komen en gaan in een eenoudergezin waar de overspannen vader vaak in de avond een afspraakje heeft met zijn Amanda. Omdat de kinderen helemaal geen zin hebben in deze indringers met hun grillige regels en een stiefmoeder echt niet zien zitten, doen ze er alles aan om ze te verdrijven. Daarbij schuwen ze geen enkele pesterij. Omdat dat dat allemaal niet helpt, gaan ze op zoek naar de logica, naar getallen. Ze trekken naar het land Abacus, het land van de magische getallen, omdat ze denken dat met het magische getal alle oppassen en stiefmoeders voorgoed de wereld uit kunnen worden gejaagd. In Abacus komen de kinderen de cijfers 1 tot en met 9 tegen, die samen het getal 10 vormen. Maar een magisch getal vinden ze niet. Uiteindelijk is een piepklein trucje het middel om opdringerige oppassen en stiefmoeders te verjagen.

In 2007 richtte theaterdocent en regisseur Heléne Kok de jeugdtheaterschool van Leiderdorp op met de naam Jeugdtheaterhuisleiderdorp. Nu draagt het de naam Theaterplaats. De jeugdtheaterschool was op verschillende locaties gevestigd; eerst in basisschool De Hasselbraam, later in het gebouw naast het politiegebouw en nu in de Willem de Zwijgerschool. Daar heeft de jeugdtheaterschool een theaterstudio gemaakt.

Jeugdtheaterschool Theaterplaats geeft toneellessen volgens een theaterleerplan aan kinderen en jongeren in de vrije tijd en ook op basisscholen in Leiderdorp aan kinderen vanaf 4 jaar.

Toneelspelen is niet alleen leuk maar ook educatief. Je speelt allerlei rollen en situaties, je gebruikt je hele lichaam, je leert samenwerken, je creativiteit ontwikkelen, het geeft je meer zelfvertrouwen, het ontspant en geeft je ook veel energie.

Theaterplaats doet nog veel meer dan alleen het jaarlijkse eindfestival. Elk jaar is er de kerstvoorstelling en ook spelen de leerlingen locatievoorstellingen op bijzondere locaties, zoals de Kleiwarenfabriek Ginjaar, een oude garage, het A4 Informatiecentrum en bij een oude boerderij. De jongeren doen al vijf jaar mee met het 5-Roe festival hét jongerenfestival van Zuid-Holland waar ieder jaar de nodige prijzen in de wacht worden gesleept.

Jeugdtheaterfestival Oppassen

Zaterdag 3 juni om 15.00 en 19.00 uur

Theater Ins Blau, Leiden.

Kaarten reserveren via www.theaterplaats.nl

Meer berichten