Logo leiderdorpsweekblad.nl
De Haarlemmerstraat wordt voorzien van een nieuwe inrichting die past bij de historische binnenstad.
De Haarlemmerstraat wordt voorzien van een nieuwe inrichting die past bij de historische binnenstad. (Foto: PR)
Leiden

Start werkzaamheden herinrichting Haarlemmerstraat

Op maandag 29 mei starten de werkzaamheden voor de herinrichting van de Haarlemmerstraat. De Haarlemmerstraat en de Lange Mare krijgen nieuwe klinkers, straatlantaarns en bloembakken. De werkzaamheden duren tot eind november 2017.

De gemeente Leiden gaat de Haarlemmerstraat voorzien van een nieuwe inrichting die past bij de historische binnenstad. Bij de herinrichting van de openbare ruimte wordt rekening gehouden met de geschiedenis van de straat en de Leidse identiteit. Door het gebruik van gebakken klinkers en natuursteen, het aanbrengen van historische verlichting, plaatsen van bloembakken wordt een aangename sfeer gecreëerd die past bij het historische karakter van de straat. Ook de delen waar het nu minder druk is zullen door deze impuls aantrekkelijk zijn om te wonen, werken en winkelen.

Aftrap werkzaamheden

Op zondag 28 mei vindt om 17.30 uur de aftrap van de werkzaamheden voor de herinrichting plaats. Op feestelijke wijze zal de Leidse wethouder Paul Laudy (van bouw en openbare ruimte) samen met de ondernemers en de aannemer het startsignaal geven voor de werkzaamheden. Voetballers Ricardo van Rhijn (Club Brugge) Randy Wolters (ADO De Haag) en de Freestyle Basketballer Galdino Haimé verzorgen namens de stichting 'Elk kind een bal samen met wethouder Paul Laudy de aftrap. Daarnaast geven zij een demonstratie en delen handtekeningen uit. De bijeenkomst vindt plaats op de hoek van de Haarlemmerstraat met de Turfmarkt (Haarlemmerstraat 1).

Winkels blijven goed bereikbaar

Wethouder Laudy is blij dat de werkzaamheden gaan beginnen: "De Haarlemmerstraat krijgt een nieuwe inrichting die past bij de historische binnenstad. De winkels blijven gewoon open en goed bereikbaar. Ik hoop dat de werkzaamheden voorspoedig zullen verlopen en de overlast zal meevallen. Wij pakken de Haarlemmerstraat van twee kanten aan zodat het werk nog voor de kerstdrukte klaar is. Het wordt weer een hele mooie straat, waar Leiden trots op kan zijn!"

Planning van het werk

Bij de herinrichting wordt de huidige bestrating verwijderd, de afwatering aangepast en nieuwe klinkers aangebracht. Er wordt vanaf twee zijden gestart: vanaf de Turfmarkt wordt in oostelijke richting gewerkt, en vanaf de Hooigracht in westelijke richting.

Gezien de vele gebruikers en bezoekers is het niet te voorkomen dat de omgeving hinder ondervindt van de werkzaamheden. De winkels en woningen in de Haarlemmerstraat en de Lange Mare blijven gedurende de werkzaamheden bereikbaar.

De werkzaamheden worden voor 3 oktober stilgelegd, zodat de festiviteiten ongehinderd kunnen plaatsvinden. Na 3 oktober start de laatste fase van het project de herinrichting van de Lange Mare en het stuk van de Pelikaanstraat tot de Haven. Deze werkzaamheden worden afgerond voor december 2017. In januari 2018 wordt ter afronding van de werkzaamheden een bloembak met zitelement geplaatst op de kruising Haarlemmerstraat en Lange Mare.

Bereikbaarheid voetgangers en fietsers

Tijdens de werkzaamheden blijven de winkels voor voetgangers bereikbaar. Het doorgaande fietsverkeer wordt omgeleid via de Langegracht. Deze omleidingen worden aangegeven met verkeersborden en verkeersregelaars.

Kijk voor meer informatie op www.leiden.nl/haarlemmerstraat.

Meer berichten