Logo leiderdorpsweekblad.nl
Oranjewijkbewoners en gemeenteambtenaren voor de nieuwe buurtbus, die zal dienen als verzamelpunt bij de wijkwandelingen.
Oranjewijkbewoners en gemeenteambtenaren voor de nieuwe buurtbus, die zal dienen als verzamelpunt bij de wijkwandelingen.
Maatschappelijk

Samen de wijk bekijken

De eerste losse stoeptegel wordt bijna meteen gespot, op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Bernhardstraat. De mannen van Groenvoorziening brengen de boosdoener meteen weer in het gareel. "We zijn er nu toch."

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Woensdag 17 mei vond de eerste van een serie wijkschouwen in het oude deel van Leiderdorp plaats. Bewoners van de Oranjewijk maakte samen met een team van gemeenteambtenaren een rondje door de wijk om samen een kritische blik te werpen op de openbare ruimte.

"We willen de wijk bekijken vanuit de ogen van de inwoners en hopen een indruk te krijgen van wat er speelt en leeft. Waar nodig pakken we zaken meteen aan. Het idee is dat er door de wandelingen meer verbinding ontstaat tussen medewerkers van de gemeente en de bewoners, maar ook tussen de bewoners onderling", vertelt Gert-Jan Nottelman leider van het gloednieuwe gemeentelijke Team Leefomgeving.

Het aantal bewoners dat meeloopt is bij deze eerste wandeling nog bescheiden, het blijft beperkt tot een stuk of tien. Maar aangezien Jaap Timmermans en Emmy van Haaren van Buurtactief het Oude Dorp een heleboel vragen en opmerkingen van buurtbewoners verzameld hebben, krijgen de ambtenaren toch een vracht aan informatie.

De bewoners zijn in het algemeen blij met hun groene en rustige wijk, zo valt te horen. Maar natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten. Zoals de bomen die hier en daar midden in toch al smalle stoepen staan. "Als de straat straks toch op de schop moet vanwege de aanpak van de riolering, plant dan bomen aan de andere kant", was de tip van Timmermans. In de Julianastraat is sterke behoefte aan een depodog en een afvalbak, laat Van Haaren noteren. En als dan meteen die lege electriteitskast weggehaald kan worden…

Het was een hele nuttige wandeling, zegt Nottelman achteraf. Zo heeft hij contact gelegd met enkele gezinnen die meer zouden willen doen met de groenstrook achter hun huis. "Die heb ik uitgenodigd met een voorstel te komen". Ook heeft het gemeentelijke team een beter beeld gekregen van de parkeerdruk in de wijk.

Er staat nog een hele reeks wandelingen op het programma. De eerstvolgende is woensdag 31 mei, wanneer de ambtenaren hopen input te krijgen van bewoners van 't Heerlijk Recht en het Doeskwartier. Het is dat de bedoeling dat na de inventarisatieronde de deelnemers, ambtenaren én bewoners, samen aan de slag gaan om de openbare ruimte in hun wijk op te ruimen. Zie ook www.leiderdorp.nl/straatbeeld.

Meer berichten