Logo leiderdorpsweekblad.nl
V.l.n.r: Rien van der Vlies, loco-burgemeester Kees Wassenaar en Magda van der Vlies.
V.l.n.r: Rien van der Vlies, loco-burgemeester Kees Wassenaar en Magda van der Vlies. (Foto: Frans Brocken)
Maatschappelijk

Koninklijke onderscheiding voor Magda van der Vlies

Magda van der Vlies-Rotmensen had vorige week de dag van haar leven. Donderdag 18 mei werd zij 80 jaar. Uitgerekend op deze dag werd de vrouw die in de afgelopen decennia haar stempel heeft gedrukt op de EHBO in Leiderdorp en omgeving, verrast met een Koninklijke onderscheiding.

Tekst en foto: Frans Brocken

Loco-burgemeester Kees Wassenaar was naar de feestlocatie Hoeve Dijkzicht in Achthoven gekomen om haar de onderscheiding, het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau, uit te reiken. Te midden van familie en vele EHBO-fans. Het 'Lang zal ze leven' gevolgd door applaus was tot ver in de omtrek te horen.

"Wie Magda zegt, zegt EHBO", aldus Wassenaar die onder de indruk was van wat zij als vrijwilliger tot stand had weten te brengen. In 1963 deed ze in opdracht van haar toenmalige werkgever, het Hoogheemraadschap Rijnland, een EHBO-cursus.In 1984 startte ze met de opleiding tot kaderinstructeur EHBO en in de daarop volgende decennia droeg ze haar kennis aan velen over. Daaronder waren verpleegkundigen in opleiding, medewerkers van zwembad De Does en het politiekorps en vrijwilligers van allerlei verenigingen en organisaties zoals de Bridge Club Leiderdorp, de Schooltuinen en de IJs- en skeelerclub Leiderdorp. Bovendien heeft Magda jarenlang examens afgenomen bij tal van leerlingen van de Leiderdorpse basisscholen.

In 2014 was ze vijftig jaar lid van de EHBO en werd ze onderscheiden met de gouden speld van de vereniging.

Inmiddels heeft Magda besloten te stoppen met haar EHBO-activiteiten. De Koninklijke onderscheiding betekende een mooie afsluiting van haar carrière in de eerste hulp, waarin zij voor velen van grote betekenis was. Zoals in een van de adhesiebetuigingen bij de aanvraag voor het lintje stond: "Dankzij haar zijn veel levens een stukje mooier geworden".

Meer berichten