Logo leiderdorpsweekblad.nl
Artist impression van een soldatenbarak in een Romeins grensfort"| Tekening Hazenberg Archeologie/Mikko Kriek)
Artist impression van een soldatenbarak in een Romeins grensfort"| Tekening Hazenberg Archeologie/Mikko Kriek) (Foto: PR)
Erop uit

Soldatenbarak staat centraal op Romeinse Zondag in Matilo

De Romeinse Zondag in het Leidse Park Matilo op 21 mei (13 – 17 uur) staat in het teken van de Soldatenbarak. Dit was het kleine onderkomen in het castellum Matilo, waarin de Romeinse soldaten leefden, tijdens hun 25-jarige dienstplicht aan de natte noordgrens van het Romeinse rijk.

Met hoevelen sliepen ze in een ruimte? Hoe groot was die ruimte? Waren de kamers luxe of arm? Hoeveel soldatenbarakken stonden in Matilo? Dé Steures, leraar en archeoloog, vertelt hierover tijdens een speed-lezing om 13.30 uur.

Niet voor niets zijn de soldatenbarakken het thema van de Romeinse Zondag in Park Matilo. Stichting Mooi Matilo is van plan een multifunctioneel gebouwtje te plaatsen op het Castellumplein binnen het park. Dit gebouw zou het onderkomen kunnen zijn voor de Handboogvereniging Sagittatus die elke zondagmiddag traint en voor de Romeinse Zondagen. Maar ook andere evenementen kunnen van deze faciliteit gebruik maken. De Barak Matilo maakt de organisatie van activiteiten gemakkelijker en zal zorgen voor meer levendigheid in Park Matilo. Daar is behoefte aan, zo blijkt steeds weer. Met de lezing van Dé Steures begint dan ook de campagne die zal leiden tot de bouw van Barak Matilo.   

En de Romeinse Zondag biedt veel meer. Er is een informatie- en boekenstand, waar je aan de archeologische vraagbaak Tom Hazenberg de hele middag alles kunt vragen over castellum Matilo, de Romeinse limes en de Romeinse Zwammerdamschepen.

Om 14.00 en 15.00 uur zijn er rondleidingen door het park, met aandacht voor de opzet van het castellum en bijzondere vondsten zoals het ruitermasker van Gordon, de bronzen onderarm van een keizerstandbeeld en een loden vervloekingstablet. Ook het Kanaal van Corbulo en de historische tuinen van Matilo zijn in de rondleiding opgenomen, zoals gewoonlijk onder enthousiaste leiding van  Claudia Thunnissen.

En wil je iets meer te weten komen over Romeins boogschieten of zelf eens de boog uitproberen, dan kun je terecht bij de handboogvereniging Sagittatus.

En als klap op de vuurpijl viert de Stichting Salix, die het park heeft verrijkt met een Romeinse en Middeleeuwse tuin en het prachtige Waterkunstwerk, haar 10e verjaardag (www.stichtingsalix.nl).

Kortom, feest, gezelligheid, geschiedenis, wandelen langs de vele tuinen van Matilo of gewoon in het gras liggen. Er is altijd wat te doen op de Romeinse Zondag in Park Matilo. (www.limeszomer.nl)

Adres: Castellumweg, entree Hoge Rijndijk tegenover de Leiderdorpsebrug. Parkeren: Willem van de Madeweg

Meer berichten