Behalve restafval kunnen bewoners van appartementengebouwen straks ook GFT, papier, plastic, metaal en drankkartons dichtbij huis kwijt. | Foto: J.P. Kranenburg
Behalve restafval kunnen bewoners van appartementengebouwen straks ook GFT, papier, plastic, metaal en drankkartons dichtbij huis kwijt. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Ook in hoogbouw afval scheiden

Algemeen Politiek

Het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders wil het ook Leiderdorpers die in flats wonen makkelijker maken om hun afval gescheiden aan te bieden.

Door: Corrie van der Laan

Bij de flats komen GFT-containers. Alle huishoudens in de hoogbouw krijgen dan een emmertje voor hun groenafval met bijbehorende zakjes zodat ze het afval eenvoudig mee naar beneden kunnen nemen om in de container te deponeren. Een deel van de containers voor restafval die al bij de flats staan, wordt omgevormd tot containers voor plastic, metaal en drankkartons. Bovendien komen er ondergrondse papiercontainers bij de flats.

Dat alles moet ertoe leiden dat het afvalscheidingspercentage voor hoogbouw stijgt van 46 naar 53 procent. Het is de bedoeling om het nieuwe systeem eerst een jaar te testen in een hoogbouwwijk, bijvoorbeeld de Schansen en Dreven.

Omgekeerd inzamelen

Eerder dit jaar kwam het college al met een plan om de afvalscheiding in de laagbouw te verbeteren. De gemeenteraad heeft in maart een voorstel aangenomen om 'omgekeerd' te gaan inzamelen. Dat betekent dat alle herbruikbare afvalmaterialen – papier, karton, plastic, metaal, drankkartons en groente- en fruitafval – aan huis worden opgehaald. Het restafval moeten bewoners zelf naar inzamelcontainers brengen.

Volgens berekeningen van ingenieursbureau MWH zullen alle maatregelen bij elkaar ertoe leiden dat in heel Leiderdorp 67 procent van het afval gescheiden wordt ingezameld, terwijl er per inwoner 152 kilo restafval per jaar afgevoerd moet worden. Bij de laatste meting in 2015 lag het scheidingspercentage op 53 en was de hoeveelheid restafval 232 kilo per persoon per jaar. De gemeentelijke plannen betekenen dus een flinke stap voorwaarts, maar gaan in feite nog lang niet ver genoeg; de landelijke overheid streeft ernaar dat de hoeveelheid restafval per inwoner in 2020 is gedaald naar 100 kilo terwijl minimaal driekwart van het huishoudelijk afval gescheiden aangeboden wordt.

De Leiderdorpse politiek bespreekt het plan voor afvalscheiding in de hoogbouw maandagavond 22 mei.

Uit de krant