Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een artists impression van de bouwplannen voor het Amaliaplein, die woensdag werd getoond.
Een artists impression van de bouwplannen voor het Amaliaplein, die woensdag werd getoond.
bouwplannen

'Laat ze maar snel de eerste paal slaan'

"Het ziet er gelikt uit." "Laat ze maar snel de eerste paal slaan." Het ontwerp voor een Lidl supermarkt en sociale huurwoningen op het Amaliaplein, naast zwembad De Does, kreeg woensdag vooral positieve reacties. De plannen werden gepresenteerd tijdens een inloopavond in het gemeentehuis waar ruim honderd belangstellenden op af kwamen.

Door: Corrie van der Laan

Veel bewoners van het oude dorp zijn dolblij dat ze straks eindelijk weer hun boodschappen in de buurt kunnen doen. En het klassieke ontwerp van de woonblokken viel in de smaak. Wel was er ongerustheid over toenemende verkeersdrukte als de Liddl straks in bedrijf is.

De nieuwe Lidl, die wordt gebouwd op de hoek van de Ericalaan en de Willem-Alexanderlaan, krijgt 1500 vierkante meter bedrijfsvloeroppervlakte wat een heel behoorlijk formaat is. Bovenop de supermarkt komt extra parkeerruimte.

Op de hoek Ericalaan-Hoogmadeseweg komen twee huizenrijen, met op de uiteinden appartementengebouwen van drie woonlagen hoog. In totaal worden hier vijftien tot zeventien sociale huurwoningen gerealiseerd plus zes tot negen startersappartementen.

Stroeve start

Dat er een Lidl op het Amaliaplein komt, werd al in 2013 bekend. Lidl won toen de aanbesteding voor de ontwikkeling van het gebied aan de oostkant van de Ericalaan. Het project had een stroeve start. De provincie Zuid-Holland trapte op de rem omdat Leiderdorp al zat aan het maximaal toegestane aantal vierkante meters detailhandel. Dat probleem is inmiddels opgelost; bij de eerstkomende aanpassing van het bestemmingsplan Oude Dorp haalt het college op zoveel mogelijk plekken de bestemming detailhandel weg.

Lidl opent op zijn vroegst in 2019

Het plan is nu klaar om het vergunningentraject in te gaan, waarbij de gemeente vol zal inzetten om dat zo snel mogelijk te laten verlopen. Maar zelf als alles van een leien dakje gaat en er geen bezwaren komen, kan de eerste paal pas in de tweede helft van 2018 de grond in. De Lidl kan dan op zijn vroegst in de loop van 2019 de deuren openen.

Meer berichten