Logo leiderdorpsweekblad.nl
De spelers van Post, v.l.n.r. Charlotte Huiberts, Tilly Lansbergen, Mariëtte Groenewegen en Hans van der Veen. | Foto: J.P. Kranenburg
De spelers van Post, v.l.n.r. Charlotte Huiberts, Tilly Lansbergen, Mariëtte Groenewegen en Hans van der Veen. | Foto: J.P. Kranenburg (Foto: Johan Kranenburg)
Erop uit

'Letterlijk en figuurlijk een gevecht op een verloren post'

"Het is een heerlijk stuk en ik heb een heerlijke rol." Hans van der Veen is dolenthousiast over Post, de nieuwste productie van de Leiderdorpse toneelvereniging Theater Toverlei die vrijdagavond 12 mei zijn première beleeft.

Door: Corrie van der Laan

In Post, geschreven door Nathan Vecht en geregisseerd door Pierre Cortenraad, worden de gebeurtenissen van één dag in een bescheiden postkantoor gevolgd. Het kantoortje in een kleine gemeente in de provincie wordt gerund door postbeambte Elsa, een rol van Tilly Lansbergen. Elsa heeft twee vaste bezoekers die tot het meubilair van het postkantoor behoren, ze hebben er zelfs hun eigen koffiekopjes. De ene is Teuntje (Mariëtte Groenewegen), een veertiger die bezig is 'zich te heroriënteren'. De andere is de zestiger Luuc, gespeeld door Van der Veen.

De drie hebben hun vaste routine, maar dan wordt er een knuppel in het hoenderhok gegooid in de vorm van 'mantelpakje' oftewel mevrouw Johnson (Charlotte Huiberts). Zij komt van hogerhand en heeft tot taak het postkantoor op te heffen en Elsa te laten afvloeien. Wat natuurlijk niet in goede aarde valt...

"In feite zijn Elsa, Teuntje en Luuc alle drie vrij trieste personages", zegt Van der Veen. "Bij Luuc is dat het duidelijkste. Hij is als vijftienjarige ingezet bij de dijkverzwaring van 1959 en heeft daaraan een posttraumatische stressstoornis aan overgehouden. Hij is een gesjochten jongen die nergens meer aan de bak komt. Teuntje probeert er nog wat van te maken, ze volgt de ene cursus naar de andere, maar haar leven verloopt bepaald niet soepel. En Elsa probeert te doen of haar werk heel belangrijk is en ze het enorm druk heeft – dat willen we toch allemaal - maar eigenlijk doet ze niet veel. In feite is het terecht dat ze weggesaneerd wordt. Ze verzetten zich heftig tegen mantelpakje, maar het is letterlijk en figuurlijk een gevecht op een verloren post."

Ook Johnson komt er niet ongeschonden af, verklapt Van der Veen. "Ze wordt ingekapseld door dat stelletje losers en wordt eigenlijk net zo'n loser."

Het klinkt niet echt vrolijk, maar toch valt er ook heel wat te lachen bij Post. Volgens de website van Toverlei betreft het een 'sprankelende tragikomedie' en dat dekt de lading wel, vindt Van der Veen. "De tragedie is absoluut aanwezig; de rode lijn is de uitzichtloosheid van het bestaan. Maar het is zeer zeker ook komisch, de teksten zijn hier en daar behoorlijk humoristisch."

Post is te zien in Theater Toverlei in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. De speeldata zijn 12, 13, 14 (matinee), 19 en 20 mei. Aanvang 20.30 uur (matinee 14.30 uur). Zie voor kaartverkoop en meer informatie de website www.toverlei.nl of bel (071) 5895020.

Meer berichten