Logo leiderdorpsweekblad.nl
Marcel van der Ploeg en zijn dochter Lisette deelden op 5 mei folders uit over Free a Girl. | Foto: C. v.d. Laan
Marcel van der Ploeg en zijn dochter Lisette deelden op 5 mei folders uit over Free a Girl. | Foto: C. v.d. Laan
Maatschappelijk

Leiderdorper laat zich 12 uur opsluiten voor Free a Girl

Leiderdorper laat zich 12 uur opsluiten voor Free a Girl

Leiderdorper Marcel van der Ploeg, eigenaar van BodytecLeiderdorp, is een van de ruim tweehonderd deelnemers aan de actie Lock me Up – Free a Girl, die door het hele land plaatsvindt van 16 tot en met 20 mei. Hij laat zich op donderdag 18 mei twaalf uur lang in een hokje opsluiten bij restaurant Steam in Scheveningen en hoopt zo aandacht en geld te genereren voor Free a Girl, een noodhulporganisatie die zich inzet om jonge meisjes in Azië uit gedwongen prostitutie te bevrijden.

De organisatie, opgericht door Evelien Hölsken, Yolanthe Sneijder Cabau, Arjan Erkel en Roelof van Laar, heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan de bevrijding van meer dan 3.700 meisjes uit bordelen. Daarbij blijft het niet, de stichting investeert ook in opvang, medische zorg, onderwijs en beroepsopleidingen, traumaverwerking en re-integratie van de slachtoffers. Free a Girl werkt samen met politie en justitie om mensenhandelaren op te pakken en veroordeeld te krijgen.

Marcel kwam een jaar geleden in contact met de organisatie. "Ik werd benaderd door een klant van me die betrokken was bij Lock me Up – Free a Girl. Zij was op zoek naar veilingitems voor de actie. Toen ze me uitlegde wat Free a Girl doet, was ik meteen om. Als vader van een dochter van 12 komt zoiets misschien extra hard binnen. Ik ben dus begonnen als sponsor. Daarna heb ik me er meer in verdiept en zag een documentaire met opnamen die met een verborgen camera gemaakt zijn tijdens bevrijdingsacties in India. Schokkende beelden. Een meisje van 7 pakte de hand van een man en stopte een van zijn vingers in haar mond. Om aan te geven wat zij deed. Dat raakte me enorm, wekte zo'n woede bij me op. Hoe kan iemand een kind zo iets aandoen!"

Toen dit jaar de vraag kwam of hij als deelnemer wilde meedoen aan Lock me Up-Free a Girl aarzelde hij dan ook geen moment. "Van 11 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds wordt ik opgesloten in een hokje van één bij twee meter. Ik krijg een kussen mee en krijg onbeperkt water om te drinken maar verder alleen een bakje rijst. Om de twee uur mag ik er even uit voor toiletbezoek en zo. Voor het hok is gekozen omdat veel van de meisjes in bordelen ook in hokjes opgesloten zitten. Zij worden daar twintig tot dertig keer per dag uitgehaald om dingen te doen waar kinderen van die leeftijd nog niets van zouden moeten weten. Dat is echt hartverscheurend."

Marcel hoopt 2500 euro op te halen voor Free a Girl. Via de website www.freeagirl.nl/lockmeup kan hij gesponsord worden. Ook zijn daar de veilingitems te vinden die hij aanbiedt. "Ik ben blij met elk bedrag", zegt hij. "Voor 50 euro kan een meisje bevrijd worden dus als tien mensen ieder 5 euro geven, is er weer een kind gered."

Meer berichten