Gebruik van de AED vergroot de kans dat mensen een hartstilstand overleven.
Gebruik van de AED vergroot de kans dat mensen een hartstilstand overleven.

Surveillanten Huschka Groep nu oproepbaar voor hulpverlening met AED

Algemeen Gezondheid

Met Hart voor Veiligheid zette de Huschka Groep vorig jaar al een stap voorwaarts om het aantal fatale hartstilstanden in Nederland terug te dringen. Sinds 1 mei 2017 gaat het Leiderdorpse beveiligingsbedrijf nog een stap verder. Alle surveillanten hebben zich aangesloten bij het platform van HartVeiligWonen. Tijdens hun dienst kunnen zij worden opgeroepen om te assisteren met een AED (Automatische Externe Defibrillator).

Wekelijks worden driehonderd Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Per week overlijden 35 Nederlanders aan een hartaanval. Met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid als partner heeft Huschka Groep op 1 januari 2016 het project Hart voor Veiligheid in het leven geroepen.

Doelstelling van Hart voor Veiligheid is het aantal fatale hartstilstanden in Nederland terug te dringen door AED's in het openbaar gebied te plaatsen. Veel bedrijven en sportverenigingen beschikken wel over een AED, maar deze zijn buiten openingstijden niet bereikbaar. Rabobank Leiden-Katwijk is een van de organisaties die hier gehoor aan heeft gegeven door hun AED buiten aan de gevel te hangen. Daarnaast probeert Hart voor Veiligheid het aantal burgerhulpverleners, dat zich heeft aangemeld bij de Hartstichting, binnen de regio te verhogen.

Burgerhulpverleners verbinden zich aan het platform van HartVeiligWonen. Met behulp van een sms kunnen zij worden opgeroepen om te assisteren bij een reanimatie in de buurt. Vanaf 1 mei zijn ook de surveillanten van Huschka Groep aangesloten op dit platform. Zij kunnen tijdens hun dienst worden opgeroepen om te assisteren bij een reanimatie. De surveillanceauto's van Huschka Groep waren altijd al voorzien van een AED, maar deze worden nu dus daadwerkelijk functioneel ingezet.

De surveillanten van Huschka Groep hebben zich unaniem verbonden aan het netwerk van HartVeiligWonen. "Dit is een teken van hun betrokkenheid bij ons bedrijf, onze opdrachtgevers en de maatschappij", stelt Emill de Waal, algemeen directeur van Huschka Groep.

Huschka rijdt binnen een straal van 25 kilometer op werkdagen met acht surveillanceauto's, in de nacht en in het weekend met vijf auto's. Dit is een unieke autodichtheid. Huschka Groep realiseert een gemiddelde aanrijtijd van 13 minuten op basis van ruim 10.000 meldingen per jaar. "Wij kunnen hierdoor snel een burgerhulpverlener assisteren bij een reanimatie of een AED leveren. Elke minuut telt", aldus De Waal. Alle beveiligers van Huschka Groep ondergaan jaarlijks een verplichte training BHV inclusief reanimatie.

Het idee van Huschka Groep is in samenspraak met Joost Bernsen, strategisch adviseur van de RAV (Regionale Ambulancevoorziening), concreet gemaakt. Om het technisch voor elkaar te krijgen, heeft Huschka Groep samengewerkt met Anthon Wolf, projectmanager HartVeiligWonen.

Uit de krant