Scheppingskerk viert 50-jarig bestaan op zondag 14 mei
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp.
De Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. (Foto: PR)
kerkelijk

Scheppingskerk viert 50-jarig bestaan op zondag 14 mei

De Scheppingskerk in Leiderdorp is bijna net zo oud als koning Willem-Alexander. Op zondag 14 mei viert de Protestantse Gemeente Leiderdorp het 50-jarig bestaan van de kerk aan de Van Poelgeestlaan uitgebreid. Na een feestelijke dienst volgt een feest met muziek, cabaret, een tentoonstelling en een reünie met onder meer bouwpastor Jan van Drie, de dominee die een halve eeuw geleden als eerste in de gloednieuwe Scheppingskerk mocht preken.

De tegenwoordig in Oss woonachtige Van Drie behoort op 14 mei tot het gezelschap van acht oud-predikanten van de Scheppingskerk die de jubileumviering zullen bijwonen. Zij kunnen van dichtbij meemaken hoe de huidige Leiderdorpse dominees Esther de Paauw, Stephan Kurtzahn en Hester Smits (Dorpskerk) de speciale dienst leiden. Ondanks een strakke planning biedt de viering ook plaats voor enkele korte toespraken, onder meer van bouwpastor Van Drie, zoals de 86-jarige emeritus-predikant zich nog steeds graag laat noemen.

Tentoonstelling

Na de dienst en de daaropvolgende koffie-plus-traktatie kunnen belangstellenden een tentoonstelling over de Scheppingskerk bezichtigen. De samenstellers daarvan belichten in woord en beeld vooral de laatste tien jaar van de Scheppingskerk, die in 2010 een ingrijpende verbouwing onderging en veranderde in een multifunctioneel gebouw. Naast de eredienst biedt het plaats aan bijvoorbeeld boekenmarkten, musicals, lezingen en symposia voor zowel kerkmensen als buitenstaanders. "Over de eerste veertig jaar hebben we tien jaar terug al stevig uitgepakt'', zo verklaart voorzitter Bas den Dekker van de jubileumcommissie deze keuze.

Muziek, cabaret en quiz

De jubileumviering, die officieel om 10 uur begint en tot omstreeks 15 uur duurt en voor iedereen openstaat, gaat verder gepaard met veel muziek (de kerkband Creative & Friends en diverse andere musici), cabaret (Het Vrome Volk 2.0), een kleine quiz en om 14 uur een speelse reünie met oud-predikanten en andere oudgedienden. "Ik denk dat we bij elkaar wel zo'n duizend jaar aan dominees in de kerk hebben'', zegt Den Dekker vrolijk.

Feestjaar

Met de jubileumzondag zit het feestjaar er overigens nog niet op. De jubileumcommissie heeft vrijwel elke maand een speciale activiteit bedacht, met in juni een sport- en spelsessie, in de zomer mogelijk een hagenpreek en in het najaar een optreden van zandprinses Rosa van der Vijver, die met zand verhalen uitbeeldt. Ook verschijnt er dit jaar een jubileumboek over een halve eeuw Scheppingskerk.


Meer berichten