Logo leiderdorpsweekblad.nl
De oversteek van de Laan van Berendrecht naar de Santhorstwinkels wordt door velen als onveilig ervaren. | Foto: J.P. Kranenburg
De oversteek van de Laan van Berendrecht naar de Santhorstwinkels wordt door velen als onveilig ervaren. | Foto: J.P. Kranenburg (Foto: Johan Kranenburg)
Politiek

Toch onderzoek naar verkeerssituatie Santhorst

Er wordt toch nog eens gekeken of het mogelijk is de verkeerssituatie bij winkelcentrum Santhorst veiliger te maken voor kwetsbare verkeersdeelnemers. Dat beloofde verkeerswethouder Kees Wassenaar (VVD) maandagavond aan de gemeenteraad.

Door: Corrie van der Laan

Raadsleden Ed Grootaarts (D66) en Felix Stam (CDA) hadden in maart vragen gesteld over de oversteek van de Laan van Berendrecht naar de Santhorstwinkels. Zij waren tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen aangesproken door veel Leiderdorpers die de verkeerssituatie daar als onoverzichtelijk en verwarrend ervaren. Zij vroegen het college van burgemeester en wethouders om zebra's aan te leggen of andere maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat voetgangers zich hier veiliger voelen.

Het college antwoordde aanvankelijk dat er geen reden is voor aanpassingen omdat het gebied voldoet aan de landelijke richtlijnen van Duurzaam Veilig. Zebra's zouden zelfs averechts werken aangezien het hier een 30-kilometerzone betreft waar voetgangers overal mogen oversteken. Andere weggebruikers moeten daar rekening mee houden, aldus B en W.

Grootaarts noemde dit maandagavond "een gevoelloos antwoord". "Als je met name ouderen die wat slechter ter been zijn hier ziet oversteken, begrijp je waarom ze zich niet veilig voelen", zei het D66-raadslid. Hij drong erop aan dat het college minimaal aan de experts van Veilig Verkeer Nederland zou vragen eens goed te kijken naar de situatie op de kruising Laan van Berendrecht- Laan van Ouderzorg-Van Diepeningenlaan. Daarbij kreeg hij steun van de hele raad.

College overstag na aandringen raad

Jan Suijkerbuijk (VVD) verweet het college blind landelijke richtlijnen te volgen. "Op papier is het ongetwijfeld goed geregeld, maar het werkt niet in de praktijk", stelde hij. Frouke Joester (GroenLinks) raadde het college aan om in gesprek te gaan met de gebruikers, voetgangers en fietsers, en met hen samen naar oplossingen te zoeken.

"De boodschap is duidelijk, we moeten er nog eens naar kijken", ging wethouder Wassenaar overstag. Wel benadrukte hij nogmaals dat zebra's geen optie zijn. "Maar ik wil best advies vragen aan Veilig Verkeer Nederland en overleggen met gebruikers om goede oplossingen te vinden." En dat gaat, gaf hij aan, nog voor het zomerreces van de raad gebeuren.

Meer berichten