Buitentocht scoort hoog qua hondenpoep
Logo leiderdorpsweekblad.nl
De opruimploeg van GroenLinks die zaterdag aan de slag ging in de Buitenhof. | Foto: PR
De opruimploeg van GroenLinks die zaterdag aan de slag ging in de Buitenhof. | Foto: PR (Foto: PR)
Politiek

Buitentocht scoort hoog qua hondenpoep

Bijna komt GroenLinks voor niets. In de Buitendijklaan valt zaterdag geen ongerechtigheid te bekennen. "Ze zijn van de gemeente net geweest'', verklaart bewoner Aart Jonker.

Voor de gemeenteraadsleden en vrijwilligers van GroenLinks is dat geen probleem. Zij verleggen hun terrein naar andere straten en de oever van de Dwarswetering, waar wel zwerfafval is blijven liggen. In ruil voor hun opruimwerk krijgen zij van diverse Leiderdorpers complimenten. "Zelf doe ik dat niet'', zegt een buurtbewoner, "maar ik ben blij dat jullie het aanpakken.'' Een toevallig passerende moeder met zoontje laat weten dat zij onlangs samen de sloot hebben ontdaan van alle troep die erin was gewaaid.

Ook Aart Jonker behoort tot de mensen die hart hebben voor hun omgeving. Hij heeft de delegatie van GroenLinks speciaal uitgenodigd om zijn succesjes en frustraties te belichten. Zo is hij er trots op dat jongeren een afdakje onder zijn flat niet meer als nachtelijke hangplek gebruiken. "Zij bedoelden het niet kwaad, maar als het regende bleven ze daar schuilen, tot diep in de nacht. Hun aanwezigheid hield bewoners uit de slaap.'' Maar met wat uitleg aan de jeugd en een aanpassing van de hanghoek is de overlast verdwenen. Zo kan het dus ook, wil Jonker maar zeggen.

Voor een ander probleem dat zich uitstrekt tot de aangrenzende Buitentocht heeft de Leiderdorper geen pasklare oplossing. Hondenpoep houdt daar de gemoederen bezig, getuige de bordjes in meerdere tuinen en stoepkrijtteksten op het trottoir. De bewoonster van nummer 39 heeft zelfs gratis hondenpoepzakjes aan haar tuinhek gehangen. Tot nu toe tevergeefs, want honden snappen de hint niet lezen en hun baasjes kennelijk ook niet. "Donderdagochtend om half 7 lag hier een verse dampende en geurende drol op de stoep'', zegt de Leiderdorpse meer verbaasd dan boos. "Twee dagen later ruim ik hem dan zelf maar op.''

Een oplossing reikt zij gemeenteraadslid Frauke Joester ook gratis aan. "De controle zou scherper moeten zijn. Geef hondenbezitters lik-op-stuk, dan leren ze het misschien nog eens. Volgens Joester biedt deze tip mogelijkheden. "De boa's in Leiderdorp hebben tijd om dit soort misstanden aan te pakken.''

Mochten deze buitengewone opsporingsambtenaren niet weten waar zij moeten beginnen, dan lijkt de Buitentocht een logische keuze. Want aan de bewonersuitingen af te lezen is dat één van de smerigste straten van Leiderdorp.

Wie een woonwijk wil voordragen voor een volgende wijkactie kan contact opnemen met secretaris Riny Vons (e-mail vonsdejong@ziggo.nl of telefoon 06-40499313).

Meer berichten