Hellingbaan blijkt hindernis
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Ja, er ligt een opgang. Maar die blijken voor veel mensen toch onbegaanbaar. | Foto: J.P. Kranenburg
Ja, er ligt een opgang. Maar die blijken voor veel mensen toch onbegaanbaar. | Foto: J.P. Kranenburg

Hellingbaan blijkt hindernis

Rolstoelgebruikers kunnen nauwelijks de hellingbanen bij de ingangen van Winkelhof opkomen. Een kuil onderaan de opgang blijkt de boosdoener.

Door Nelleke Thissen

Dit is afgelopen donderdag gebleken tijdens een rondgang met rolstoelgebruikers in en rond het winkelcentrum. Deze 'schouw' vond plaats in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Winkelhof geeft hieraan invulling via een overlegorgaan waarin de winkeliersvereniging, Wereldhave (eigenaar Winkelhof), de gemeente, politie en brandweer vertegenwoordigd zijn. Doel van dit keurmerk is een veilig en schoon Winkelhof.

Daartoe behoort ook een goede rolstoeltoegankelijkheid. Reden waarom Marten Brederode, bestuurslid van de winkeliersvereniging, het initiatief voor de rondgang heeft genomen. Via Gading, het Leiderdorpse activiteitencentrum van de Gemiva-SVG Groep, zijn de dames Aafke en Patricia uitgenodigd om aan te tonen wat er voor rolstoelgebruikers verbeterd zou kunnen worden. De opgang van de hellingbanen bij de vier ingangen van het winkelcentrum blijkt het grootste pijnpunt. Door verzakking van de grond is pal voor elke hellingbaan een kuil ontstaan. Dat betekent dat extra kracht nodig is om met een rolstoel de hellingbaan te kunnen opgaan. Vooral voor handgeduwde rolstoelen vormt dit een groot probleem.

Ander punt van aandacht zijn de afvoerputjes in de bochten op de baan. Aafke vertelt dat zij met de voorwielen, zwenkwieltjes, daarin geregeld blijft steken omdat zij juist daar een draai moet maken. "Mensen die zoiets aanleggen zouden vooraf zelf in een rolstoel moeten ervaren waarmee wij kunnen worden geconfronteerd. Dan kunnen ze daarmee rekening houden", zo adviseert ze plannenmakers.

Marten Brederode koestert goede hoop dat de geconstateerde euvelen worden verholpen. "De partners in het KVO Winkelhof overleg werken goed samen. Dat heeft al tot resultaat geleid".

Als voorbeeld verwijst Brederode naar een schouw met visueel gehandicapte mensen vorig jaar in Winkelhof. Mede als gevolg daarvan zijn de trappen van de ingang aan de westkant van gele strepen voorzien. Voor slechtzienden een belangrijke verbetering, zo heeft hij begrepen.

Meer berichten