Beestenbende neemt kijkje op politiebureau
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Agente Shannon laat zien wat er allemaal in een politieauto ligt.
Agente Shannon laat zien wat er allemaal in een politieauto ligt. (Foto: Esther Luijk)
KInderen

Beestenbende neemt kijkje op politiebureau

Ze mochten in een politieauto zitten, een kogelwerend vest vasthouden en een kijkje nemen in het cellencomplex, waar op dat moment 'echte boeven' zaten. Zo'n veertig kinderen van leefbaarheidsproject De Beestenbende uit Leiderdorp kregen afgelopen woensdag een exclusief kijkje achter de schermen op het politiebureau aan de Langegracht in Leiden.

Tekst en foto: Esther Luijk

De kinderen zijn allemaal lid van De Beestenbende, een landelijke club die zich in twaalf gemeentes inzet voor een schone en leefbare buurt. In Leiderdorp zijn zo'n tachtig kinderen lid van de bende. De club is bedoeld om kinderen bewust te maken van zwerfafval en van de gevolgen ervan. Een keer per maand ruimen zij hun eigen wijk op, waarvoor zij driemaal per jaar beloond worden met een uitje.

Helden ontmoeten helden

Projectmedewerkers Malu Goncalvez en Yaël Gaspersz organiseerden het bezoek aan het politiebureau. Gaspersz: "Het idee achter dit bezoek is 'Helden ontmoeten helden'. De politieagenten zijn helden omdat ze de stad veilig houden en mensen redden en de kinderen zijn helden omdat ze troep opruimen en omkijken naar de natuur."

Agent Tim en agente Shannon leiden de kinderen rond door het politiebureau en geven een presentatie over wat de politie nu precies doet. Agente Shannon laat zien wat er allemaal in een politieauto ligt en laat de verschillende kleuren zwaailichten zien. Verderop mogen de kinderen ook even in een echte cel kijken, onder de metaaldetector doorlopen en in het kamertje kijken waar de vingerafdrukken worden genomen. Ze vinden het maar wat spannend.

Goncalvez: "De kinderen werken iedere maand erg hard om hun buurt schoon te houden. Ze doen dat helemaal vrijwillig en daar mogen ze best voor beloond worden. Twee keer per jaar organiseren we daarom een lokaal uitje, en een keer per jaar worden alle Beestenbenders uit heel Nederland verzameld en gaan we wat leuks doen. Binnenkort staat het Dolfinarium op het programma."

Brechje (12) is nu een jaar lid van De Beestenbende uit Leiderdorp en ruimt iedere maand met plezier haar wijk op. "Ik wilde graag wat doen voor de natuur, en ik vond dit een leuke manier. We gaan een keer per maand met een groepje van vijf kinderen in de buurt opruimen. We gaan dan in de buurt opruimen waar een van ons woont. Sommige wijken zijn heel school al, maar sommige zijn echt heel vies." Bij de vraag of ze wel eens iets heel geks heeft op moeten ruimen, lacht ze. "Ja! Een onderbroek!"

Meer berichten