Aquadraat speelt zich veilig
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Rob Westgeest had met drie doelpunten een belangrijk aandeel in het gelijkspel. | Archieffoto
Rob Westgeest had met drie doelpunten een belangrijk aandeel in het gelijkspel. | Archieffoto (Foto: PR)
Sport

Aquadraat speelt zich veilig

Door een gelijkspel te behalen tegen De Reigers heeft Aquadraat Heren 1 definitief zichzelf vrij gespeeld van degradatie. De ploeg was praktisch al uit de degradatiezone maar kan nu ook theoretisch niet meer ingehaald worden.

Tegen het vooral fysiek sterke De Reigers wisten de Leiderdorps-Koudekerkse waterpoloërs het sterke spel van de afgelopen weken door te trekken. Met 'good-old' Rob Westgeest in de hoofdrol, kon de ploeg in de eerste periode een prima 0-2 voorsprong nemen. Aquadraat had op dat moment het sterkste van het spel en wist de hele wedstrijd vanuit een actief aanvalsspel De Reigers flink onder druk te zetten. Dit resulteerde in de tweede periode in een 1-3 voorsprong na een strak schot van Noa van Straten in de kruising en zelfs 1-4 door Melvin Noordover uit een man-meer situatie.
De Reigers deed er daarna een schepje bovenop en moest desondanks keer op keer aan de handrem trekken met een uitsluiting tot gevolg. Normaal gesproken lukt het Heren 1 daaruit een score te halen van ca. 65 procent maar deze wedstrijd was dat helaas anders. De in totaal elf nog verkregen man-meer situaties leverden geen enkel doelpunt op. Dat gaf De Reigers de kans om langzaam naderbij te komen. Vanuit een strafworp en twee man-meer situaties kwam de ploeg zelfs langszij en het was aan de weer sterk keepende Quinten van Buul te danken dat De Reigers niet over Aquadraat heen ging. In het begin van de laatste periode scoorde wederom Rob Westgeest en hield Aquadraat lang uitzicht op winst. Maar met nog 50 seconden te spelen schoot De Reigers de gelijkmaker onhoudbaar binnen. Toch stapte Heren 1 met een goed gevoel van 'één punt winst' uit het water.

Winst voor Dames 1

Dames 1 trad in Gouda aan tegen middenmoter Donk en moest, met het duel tegen mede-titelkandidaat Niemo in het vooruitzicht, winnen om in de race van het kampioenschap te blijven. En dat lukte.

De meeste problemen ondervond Aquadraat van de Goudse doelvrouw; zij wist de meeste kansen van de Leiderdorps-Koudkerkse ploeg te pareren maar door een ruime overmaat aan kansen had het team halverwege de eerste periode had de ploeg al vijf keer gescoord. Lieke van Amsterdam (2x), Sanne de Ridder, Geke de Ridder en Megan Verplancke troffen doel voordat Donk kwam met de eerste tegentreffer. Met de 2-6 van de hand van Carlijn Stedehouder aan het begin van de vierde periode was de winst eigenlijk al binnen. 21 seconden voor het einde scoorde Donk 4-6 en dat was tevens de eindstand.
Door gelijkspel van het op de derde plaats staande ZVL blijven alleen Aquadraat en Niemo, met respectievelijk 52 en 53 wedstrijdpunten, in de race voor het kampioenschap. Komende zaterdag spelen zij in Nieuwerker aan den IJssel tegen elkaar. De winnaar van die wedstrijd heeft in feite de titel binnen.

Meer berichten