Natuurspeeltuin is weer een seizoen lang voorzien van toilet
Logo leiderdorpsweekblad.nl
V.l.n.r. Riny Vons (voorzitter natuurspeeltuin), Ilse van Kesteren (BEC), Linda Visser (secretaris natuurspeeltuin) en Karin Anthonissen (BEC) bij het mobiele toilet in de natuurspeeltuin.
V.l.n.r. Riny Vons (voorzitter natuurspeeltuin), Ilse van Kesteren (BEC), Linda Visser (secretaris natuurspeeltuin) en Karin Anthonissen (BEC) bij het mobiele toilet in de natuurspeeltuin.
Maatschappelijk

Natuurspeeltuin is weer een seizoen lang voorzien van toilet

Bezoekers van de Leiderdorpse natuurspeeltuin De Dwarstuin hoeven ook dit jaar niet hun plas op te houden. Dankzij sponsoring van het Bekken Expertise Centrum Leiderdorp staat er weer een toilethokje in de speeltuin.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Ook in 2014, het eerste jaar dat het mobiele toilet in de natuurspeeltuin stond, namen bekkenfysiotherapeuten Karin Anthonissen en Ilse van Kesteren de sponsoring op zich. Toen ze begin dit jaar in deze krant de oproep voor sponsors voor 2017 lazen, besloten ze opnieuw de portemonnee te trekken. "Wij zien dagelijks mensen met plas- of ontlastingsproblemen en weten hoe ontzettend belangrijk het is om een schone wc in de buurt te hebben. Het is afschuwelijk om het ongewenst in je broek te doen. Wij weten als geen ander dat er door vele mensen eenzaam wordt geleden", zo motiveren ze hun besluit.

Een extra reden voor de sponsoring is het vijfjarig bestaan van de praktijk. "Dat vieren we graag door de Natuurspeeltuin een cadeautje te geven!" Het jubileum was ook een mooie gelegenheid om de oude naam van de praktijk, Bekkenfysiotherapie Leiderdorp, te wijziging in Bekken Expertise Centrum Leiderdorp (BEC). "We zijn steeds minder met fysiotherapie bezig en hebben ons steeds meer ontwikkeld tot een expertisecentrum op gebied van het bekken", legt Anthonissen uit.

Naast volwassenen met problemen in het bekken(bodem)gebied behandelt het BEC ook heel veel kinderen waarbij nauw wordt samengewerkt met de kinderartsen van het Alrijne Ziekenhuis. Speciaal voor de jonge patiënten is er binnen het BEC de afdeling PlasPoep&Zo. Het gaat dan om kinderen met zindelijkheidsproblemen. Een groeiende groep, vertellen Anthonissen en Van Kesteren. "We hebben in de afgelopen vijf jaar meer dan achthonderd patiëntjes gezien. Ophoudgedrag leidt juist bij kinderen voor veel problemen, en daarom vinden we een wc in de natuurspeeltuin zo belangrijk. Zo kunnen de kinderen langer spelen en ouders, grootouders en begeleiders langer blijven."

Voorzitter Riny Vons van De Dwarstuin is blij met de sponsoring voor het toilet. Het BEC neemt het leeuwendeel van de kosten voor dit jaar voor haar rekening, maar daarnaast hebben ook enkele particulieren geld gedoneerd. "Normaal hebben we het toilet tot 1 september, maar dankzij die extra middelen kunnen het nu langer laten staan", aldus Vons.

De Dwarstuin ligt in sport- en recreatiepark de Bloemerd, over de Bloemerdbrug direct links. De speeltuin is van 15 maart tot de herfstvakantie iedere dag geopend van 10.00 tot 20.00 uur.

Meer berichten