Geert Schipaanboord woont sinds 2010 in Leiderdorp. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. | Foto: Cees vd Wal
Geert Schipaanboord woont sinds 2010 in Leiderdorp. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. | Foto: Cees vd Wal Foto: PR

Tweede Kamerzetel komt dichtbij voor Geert Schipaanboord

Algemeen Verkiezingen

Van de 1366 kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen komt er welgeteld één uit Leiderdorp. Dat is Geert Schipaanboord, de nummer 6 op de lijst van de SGP. De SGP heeft nu drie zetels in de Tweede Kamer maar het ziet ernaar uit dat het er meer worden na 15 maart. De peilingen wijzen op winst voor de Christelijke partij, waarbij afgelopen week de vijf zetels al werden aangetikt. Wat betekent dat ook Schipaanboord voorzichtig rekening moet gaan houden met een plek op het landelijke pluche.

Door: Corrie van der Laan

Geert Schipaanboord (1985) is bij veel Leiderdorpers bekend als lid van de CDA-fractie in de gemeenteraad. Binnen de fractie vertegenwoordigt hij de SGP en de ChristenUnie.

Hij is opgegroeid in Zeeland en kwam in 2003 naar Leiden waar hij geschiedenis en politicologie studeerde. In 2004 werd hij actief bij de jongerenorganisatie van de SGP. "In die tijd kwam ik ook Jesse Klaver (lijsstrekker GroenLinks, red.) wel tegen. Die heeft in de politiek toch wat sneller carrière gemaakt dan ik", lacht hij. Zijn eerste ervaring met de Tweede Kamer had hij in 2006, toen hij in de aanloop naar de verkiezingen van eind november dat jaar een klein half jaar stage liep bij de SGP-fractie. Na zijn afstuderen in 2009 ging hij aan de slag bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waar hij zich vooral bezig hield met onderwerpen in het sociale domein. Momenteel is hij projectleider jeugd bij de belangenorganisatie.

Toen hij in 2014 in de Leiderdorpse gemeenteraad kwam, heeft hij bewust gekozen zich als raadslid te focussen op andere onderwerpen, "om zaken niet door elkaar te laten lopen". Hij is woordvoerder voor zijn fractie op gebied van wonen, economie, ruimte en groen.

De Leiderdorpse gemeenteraad heeft Schipaanboord in de afgelopen jaren leren kennen als een goede debater. Een vaardigheid die hem nu in de campagne ook goed van pas komt. Want als de nummer 6 op de lijst moet de Leiderdorper dezer dagen flink op pad. "Vorige week heb ik verkiezingsdebatten gevoerd bij drie bijeenkomsten in Leiden en er komen nog de nodige aan in de regio."

Hij zou zich op landelijk niveau graag inzetten op het beleidsterrein Onderwijs. "In de gemeenteraad gaat het wat onderwijs betreft eigenlijk alleen over de huisvesting. In de Kamer ben je veel meer inhoudelijk bezig. Wat mij betreft wordt er overigens niet teveel van bovenaf opgelegd, ik zou juist ruimte willen houden voor de eigen inbreng van scholen en ouders."

Ook het sociale domein heeft zijn warme aandacht. "De afgelopen jaren zijn er steeds meer taken naar de gemeenten gegaan. Nu is het zaak te kijken hoe dat is gegaan en waar eventueel bijgestuurd moet worden."

Politiek bedrijven op landelijk niveau is heel anders dan op gemeentelijk niveau, realiseert hij zich maar al te goed. "Als raadslid buig je je over heel concrete zaken die spelen in je nabije omgeving. In de Tweede Kamer moet je niet teveel details willen regelen, het gaat daar meer over de grote lijnen. Maar daarin maakt je wel keuzes die voor 17 miljoen mensen gevolgen hebben. Dat maakt het zo'n bijzondere en mooie baan."

Uit de krant