Cliënten van het afasiecentrum maken als openingshandeling een selfie met wethouder Angelique Beekhuizen. | Foto: PR
Cliënten van het afasiecentrum maken als openingshandeling een selfie met wethouder Angelique Beekhuizen. | Foto: PR Foto: PR

Foto-expositie over het leven van mensen met afasie

Algemeen Maatschappelijk

In het Afasiecentrum Leiderdorp, gevestigd in gebouw De Entree aan de Elisabethhof 1, is tot begin mei de foto-expositie 'Verleden, Heden, Toekomst'  te zien. De foto's zijn gemaakt door mensen met afasie. Zij legden voor hen belangrijke plekken en gebeurtenissen vast. Afasie is een taalstoornis die ontstaat door een beroerte.

Door afasie kunnen mensen niet of niet meer goed spreken, begrijpen,  lezen of schrijven.  Alles verandert ingrijpend. Bijvoorbeeld werk, hobby's en de relatie met familie en vrienden. Danielle van der Plas, logopediste bij het Afasiecentrum: "De foto-expositie maakt op indringende wijze duidelijk hoe het leven verandert door een beroerte. Maar de foto's laten ook de mens achter de afasie zien. Veelzeggend zonder woorden."

De foto-expositie 'Verleden, Heden, Toekomst' werd op 21 februari geopend door wethouder Angelique Beekhuizen. Op de foto hierboven staat de wethouder in het midden (5e van links ofwel van rechts), omringd door de cliënten wiens foto's geëxposeerd worden. Zij maken als openingshandeling een selfie.

Afasiecentrum

Bij het Afasiecentrum leren mensen met afasie beter te communiceren en actiever deel te nemen aan het sociale leven. Mensen kunnen moeilijk woorden vinden. Daarom leren zij gebruik te maken van tekeningen, gebaren, en diverse hulpmiddelen. Foto's blijken een waardevolle bijdrage te leveren aan de communicatie.

De expositie is te bezichtigen van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.30 uur.

Uit de krant