Een deel van de GroenLinksleden die zaterdag het gebied rond Winkelhof kuisten en meteen campagne voerden voor de verkiezingen. | Foto: PR
Een deel van de GroenLinksleden die zaterdag het gebied rond Winkelhof kuisten en meteen campagne voerden voor de verkiezingen. | Foto: PR Foto: PR

'Gesprekken voeren door het bovenraam'

Algemeen Politiek

Verkiezingen of niet: GroenLinks Leiderdorp steekt de handen uit de mouwen. Zo ontdeden aanhangers van de oppositiepartij zaterdagmiddag 25 februari de omgeving van winkelcentrumWinkelhof van plastic, peuken en andere rommel. Desgewenst kon het winkelend publiek een gratis stemadvies krijgen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart.

Gehuld in frisgroene 'Klaver-jassen' trok een deel van het gezelschap na de schoonmaakactie de wijken in. Onder leiding van campagneleider Vincent Kagie beproefde GroenLinks opnieuw de canvasmethode. De raadsleden Jeannette Hofman-Züter en Frauke Joester - vergezeld door ervaren en ook nieuwe partijleden - gingen de deuren langs voor een kort gesprek met potentiële kiezers.

Volgens Kagie is het de grootste groep vrijwilligers (dertien personen) die GroenLinks Leiderdorp ooit op de been bracht. "Na het opruimwerk rond de Winkelhof zijn wij bij ruim tweehonderd huizen langsgegaan in de wijk Voorhof", zegt de campagneleider enthousiast. "We hebben veel gesprekken gevoerd bij de deur, maar ook verrassend veel door het bovenraam. Daarbij zijn we veel mensen tegengekomen die op GroenLinks gaan stemmen en hebben we ook een aantal zwevende kiezers geholpen." GroenLinks richt zich tijdens het canvassen op 'wijken met potentie', waar volgens een GroenLinks-app heel wat mensen bij eerdere verkiezingen op de partij stemden. Lang hoeft zo'n deurgesprek overigens niet te duren. Kagie vindt het vooral belangrijk om veel dorpsgenoten te spreken en te wijzen op de boodschap van landelijk lijsttrekker Jesse Klaver: eerlijk delen, schone energie en de menselijke maat staan centraal.

Los daarvan waarderen veel Leiderdorpers de maandelijkse inspanningen van GroenLinks voor een schone omgeving. Ook zaterdag zorgden de vrijwilligers van GroenLinks weer voor een opgeruimde omgeving. In korte tijd prikten zij diverse afvalzakken met zwerfvuil bijeen. Die actie oogstte lof, al beloofde niet iedereen om nu ook maar meteen op Klaver te stemmen.

Komende zaterdag (4 maart) houdt GroenLinks een extra wijkactie in het Oude Dorp. Om 12 uur is de 'groene brigade' te vinden in het restaurant van zwembad De Does met informatie over de Tweede Kamerverkiezingen. Daarnaast wisselt de partij ook graag ideeën uit over plaatselijke zaken, zoals de wenselijkheid van een Lidl-vestiging in Leiderdorp.

Uit de krant