De reizende tentoonstelling De Wereld Express. | Foto: PR Indisch herinneringscentrum
De reizende tentoonstelling De Wereld Express. | Foto: PR Indisch herinneringscentrum

De Wereld Express komt naar Leiderdorp

Algemeen onderwijs

Op initiatief van de Oranjevereniging Leiderdorp staat de reizende tentoonstelling De Wereld Express begin maart in een trailer bij het gemeentehuis opgesteld. Het is doe-tentoonstelling over anders-zijn en jezelf zijn anno nu tegen de achtergrond van de Indische geschiedenis.

De Wereld Express is een project van het Indisch Herinneringscentrum en is in samenwerking met de Stichting Vredeseducatie ontwikkeld voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen. De Oranjevereniging nodigt basisscholen voor de tentoonstelling uit in het kader van haar activiteiten rond 4 en 5 mei.

Bezoeken

Inmiddels schreven zich tien groepen van zes Leiderdorpse scholen voor de tentoonstelling in. De tentoonstelling is ook voor volwassenen interessant. Daarom is de tentoonstelling voor andere belangstellenden toegankelijk. De bezoektijden zijn tijdens werkdagen om 9.00, 10.30 en 13.30 uur. Wie de tentoonstelling wil bezoeken, moet voor de zekerheid voor 3 maart contact opnemen met de Oranjevereniging Leiderdorp via secretaris@ovleiderdoro.nl . De toegang is gratis.

Wereld Express

De Wereld Express gaat over herdenken, anders-zijn, vooroordelen en wonen in een ander land. Gaandeweg de tentoonstelling ontdekken de bezoekers dat het vooral over henzelf gaat. De onderwerpen uit de Wereld Express betreffen de geschiedenis van Nederlands-Indië.

In de trailer werken de bezoekers aan interactieve opdrachten. Aan de hand van een routekaartje gaan zij met vragen aan de slag. Op school worden de antwoorden gegeven zodat er een gesprek over kan worden gevoerd.

Voorbeelden

Leef mee met Bas en Amir: bezoekers staan voor even in hun schoenen. Ze waren vrienden in Nederlands-Indië maar na de onafhankelijkheid stonden ze als vijanden tegenover elkaar. Na vijftig jaar ontmoeten zij elkaar weer.

Ook wordt stil gestaan bij de betekenis van 15 augustus, de dag dat de slachtoffers van de oorlog in Nederlands-Indië worden herdacht, en bij de gedwongen verhuizing van 300.000 Indische Nederlanders na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland.

Uit de krant