Margreet Woessner (links) overhandigde de erkenning aan wethouder Angelique Beekhuizen. | Foto: J.P. Kranenburg
Margreet Woessner (links) overhandigde de erkenning aan wethouder Angelique Beekhuizen. | Foto: J.P. Kranenburg

Gemeente is goed bezig met mantelzorgbeleid

Algemeen Maatschappelijk

"Als we het belangrijk vinden dat werk en mantelzorg te combineren zijn, moeten we daar als gemeente ook het goede voorbeeld in geven." Zo verklaarde gemeentesecretaris Herman Romeijn waarom Leiderdorp een jaar geleden het traject richting mantelzorgvriendelijke gemeente is ingegaan.

Door: Corrie van der Laan

Maandagmiddag kwam de beloning. Wethouder Angelique Beekhuizen (Lokale Partij Leiderdorp) kreeg uit handen van Margreet Woessner van de landelijke Stichting Werk & Mantelzorg een plaquette met daarop de tekst 'Wij werken mantelzorgvriendelijk'. Een officiële erkenning dat de gemeente op dit gebied goed bezig is.

Leiderdorp is de 57ste gemeente in Nederland die deze erkenning van Werk & Mantelzorg krijgt. Het betekent dat het gemeentelijke personeel weet dat ze richting hun leidinggevenden openhartig kunnen zijn over de belasting die ze ervaren vanwege hun mantelzorgtaken. Dat ze hiervoor begrip zullen ontmoeten en erop kunnen rekenen dat samen met de afdeling gezocht wordt naar oplossingen. De organisatie staat open voor flexibel werken. Bovendien wordt op de interne website van de gemeente uiteengezet welke regelingen en faciliteiten er zijn om mantelzorgers te ondersteunen.

De Stichting Werk & Mantelzorg zet zich sinds 2004 in om alle partijen die met mantelzorg te maken hebben te informeren, adviseren en verbinden, vertelde Woessner. En dat is geen overbodige luxe want Nederland telt inmiddels 4 miljoen mantelzorgers en dat aantal zal naar verwachting de komende jaren alleen maar stijgen. Volgens de laatste cijfers combineert 20 procent van de werknemers – dus één op de vijf - werk en mantelzorg. 45 procent daarvan voelt zich zwaar belast of overbelast maar 76 procent van hen trekt pas aan de bel op het werk als ze echt aan de grond zitten. "De drempel is heel hoog, mensen zijn bang voor consequentie voor hun loopbaan of voor hun collega's die ook al zwaarbelast zijn", wist Woessner. De overbelasting leidt tot een tweemaal zo hoog ziekteverzuim onder werkende mantelzorgers. "En dat is niet nodig, we zien dat het verschil in ziekteverzuim helemaal verdwijnt als er goede afspraken gemaakt worden." Naast verlofregelingen en flexibilisering op maat zijn daarbij ook aandacht en begrip voor de mantelzorgers heel belangrijk. "80 procent heeft aangegeven vooral daaraan behoefte te hebben."

In 2009 is de stichting begonnen met het uitreiken van erkenningen. Inmiddels hebben 218 organisatie de onderscheiding gekregen, waaronder dus – met Leiderdorp erbij - 57 gemeenten. Wethouder Beekhuizen toonde zich trots op de erkenning. "Wij hebben veel bewondering voor mantelzorgers en vinden het belangrijk dat ze zich gesteund voelen, dat ze weten dat ze niet alleen staan."

Met de officiële erkenning hoopt de gemeente ook een voorbeeld te zijn voor andere gemeenten. "Kom vooral met vragen", was de open uitnodiging van Beekhuizen naar collega-bestuurders.

Uit de krant