Leiderdorp blijft nog even ouderwets plakken
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Jan Meijles plakte zondag de GroenLinks posters op de verkiezingsborden.
Jan Meijles plakte zondag de GroenLinks posters op de verkiezingsborden.

Leiderdorp blijft nog even ouderwets plakken

Leiden en Oegstgeest hebben ze ze al: vooraf opgemaakte, dubbelzijdige verkiezingsborden. Leiderdorp doet het in ieder geval dit jaar nog met kunststof aanplakborden waarop partijleden zelf de verkiezingsposters van hun partij moeten plakken.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Steeds meer gemeenten stappen over op de moderne kant-en-klare verkiezingsborden. Alle partijen die mee doen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart kunnen hun verkiezingsposter daarvoor digitaal aanleveren. Het bedrijf dat de borden maakt, voegt alle posters samen tot één grote poster en zorgt dat de borden met die megaposter geplaatst worden. Voordeel is dat het er netjes uitziet en dat het overplakken van verkiezingsposters van anderen, wat altijd tot veel irritatie leidt, verleden tijd is. Bovendien zijn de borden makkelijk te verplaatsen, zodat ze in de aanloop naar verkiezingen op een paar verschillende locaties neergezet kunnen worden.

Leiderdorp heeft sinds een paar jaar kunststof aanplakborden. Dat is al een stuk handiger dan de ouderwetse houten exemplaren, vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Het plaatsen van de houten borden was een arbeidsintensieve bezigheid en werd gedaan door een bedrijf. De kosten voor het plaatsen waren vrij hoog. Toen onze houten borden aan vervanging toe waren hebben wij gekozen voor de goedkopere kunststof borden. Onze collega's van de Buitendienst kunnen deze makkelijk neerzetten in de daarvoor bestemde houders die permanent in de grond zitten." Maar, zo geeft de woordvoerder aan, "het is niet ondenkbaar dat wij in de nabije toekomst – net zoals Leiden en Oegstgeest – zullen overstappen op de voorbedrukte en flexibel te plaatsen verkiezingsborden."

De aanplakborden in Leiderdorp staan er al een ruime week, maar bij het ter perse gaan van deze krant zaten ze nog lang niet vol. Slechts een kleine handvol partijen was met de behangselkwast aan de slag gegaan om hun verkiezingsposter een plek te geven.

Meer berichten