Zoni Weisz
Zoni Weisz

Zoni Weisz vertelt over de 'vergeten Holocaust'

maandag 13 februari 2017 12:10

Zoni Weisz geeft donderdagavond 23 februari in de Leiderdorpse Scheppingskerk een lezing over zijn autobiografie 'De vergeten holocaust'.

'De vergeten holocaust' is de aangrijpende autobiografie van een man van twee werelden: Nederland en de Sinti-cultuur. Zoni Weisz (1937) verloor tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ouders, broertje en zusjes door de naziterreur, die zich ook richtte tegen de Roma en de Sinti. Een half miljoen van hen werd vermoord. Zoni Weisz overleefde. Na de oorlog studeerde hij tuin-en landschapsarchitectuur en kunstgeschiedenis en ontwikkelde hij zich tot een toonaangevende bloemenarrangeur. Hij organiseerde onder meer de Floriade en leverde bloemenarrangementen voor bijvoorbeeld de bruiloft van Willem-Alexander en Maxima.

Tegenwoordig is Weisz vertegenwoordiger van de internationale Sinti-en Roma-gemeenschappen. Hij is lid van het internationale Auschwitz Comité en Officier in de Orde van Oranje Nassau voor zijn inzet voor de Nederlandse bloemenindustrie én zijn inzet voor de Sinti en Roma.

Op 27 januari 2016 sprak Zoni Weisz in New York de Verenigde Naties toe over de 'vergeten Holocaust' van de Sinti en Roma en koppelde dat aan hedendaags racisme. Eerder sprak hij de Duitse Bondsdag toe tijdens Holocaust Memorial Day.

De lezing is op donderdag 23 februari in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Aanvang 20.00 uur, toegang € 5,00, inclusief consumptie. Na afloop is er gelegenheid om het boek te kopen en te laten signeren.