GGD spreekt met jongeren over seks en relaties tijdens Week van de Liefde
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Jongeren

GGD spreekt met jongeren over seks en relaties tijdens Week van de Liefde

Jaarlijks organiseert GGD Hollands Midden rondom de Valentijnsdag de Week van de Liefde. Tijdens deze week wordt extra aandacht geven aan het onderwerp relaties en seksualiteit bij jongeren, want dat blijkt nog steeds van groot belang.

Momenteel vindt een groot landelijk onderzoek plaats naar de seksuele gezondheid van jongeren in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Deze gegevens zijn van belang, aangezien de laatste landelijke gegevens dateren uit 2015. Het onderzoek wordt uitgevoerd door GGD'en, Soa Aids Nederland en Rutgers in samenwerking met het Ministerie van VWS, het RIVM en het CBS. Later dit jaar zullen de eerste uitkomsten bekend gemaakt worden.

Gastles over seksualiteit

Tijdens de Week van de Liefde wordt in de regio op verschillende plekken en op verschillende manieren aandacht besteed aan relaties en seksualiteit bij jongeren. Meerdere organisaties zetten zich in om met jongeren in gesprek te gaan over dit onderwerp. Zo krijgen jongeren in het voortgezet onderwijs extra informatie tijdens hun gesprek met de jeugdverpleegkundige, kunnen MBO's een speciale gastles over seksualiteit aanvragen bij de GGD en gaat het jeugd- en jongerenwerk ermee aan de slag, op verschillende manieren.

Spreekuur en soatest

Een mooi voorbeeld van zo'n actie is die van Expose Your, een onderdeel van het jeugd en jongerenwerk in Leiden. Zij houden op donderdag 16 februari een uitgebreide straatactie, waarbij zij verschillende locaties van het voortgezet onderwijs en het MBO bezoeken. Tijdens deze actie wordt het tweewekelijkse SENSE spreekuur gepromoot. Dit is een gratis en anoniem seksualiteitsspreekuur voor jongeren tot 25 jaar, waar zij terecht kunnen voor al hun vragen over relaties en seksualiteit en waar ze eventueel een soatest kunnen laten uitvoeren. De verpleegkundigen van het Team Seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden voeren het spreekuur uit op de locatie van Expose Your.

Kijk voor meer informatie over SENSE op de website www.sense.info.

Meer berichten