Opknappen scholencomplex Voorhof valt duurder uit
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Rechts het scholencomplex in de Voorhof, links de noodgebouwen op het schoolplein. | Foto: J.P. Kranenburg
Rechts het scholencomplex in de Voorhof, links de noodgebouwen op het schoolplein. | Foto: J.P. Kranenburg
Onderwijs

Opknappen scholencomplex Voorhof valt duurder uit

Het opknappen van het gebouwencomplex van basisscholen De Hasselbraam en Regenboog en kinderopvang FloreoKids in de Leiderdorpse wijk Voorhof wordt duurder dan gepland. Drie aannemers hebben offertes uitgebracht om de klus te klaren. De opdracht is gegaan naar Thunnissen Onderhoud Cruquis B.V die met 2.567.000 euro (exclusief BTW) het laagste bedrag vroeg. Maar dat is wel 163.178 euro meer dan waar rekening mee was gehouden.

Door: Corrie van der Laan

Burgemeester en wethouders hopen dat de overschrijding nog wat lager wordt. "We zien namelijk mogelijkheden om te besparen op de kosten door optimalisaties en bezuinigingen", zo schrijven ze aan de gemeenteraad. Maar er is sowieso extra geld nodig, want "Stoppen en opnieuw beginnen is eigenlijk geen optie", aldus B en W. De prijzen in de bouwwereld stijgen alleen maar en aannemers hebben momenteel werk genoeg, wat betekent dat een nieuwe aanbesteding zeker niet voordeliger zal uitvallen. Daarbij komt dat de basisscholen en de kinderopvang inmiddels ondergebracht zijn in tijdelijke huisvesting en hoe langer dat duurt, hoe meer het kost. Bovendien, stelt het college, "Het project verdraagt geen vertraging als we het gerenoveerde gebouw begin schooljaar 2017-2018 weer in gebruik willen nemen."

In totaal is voor het hele project 3,2 miljoen euro uitgetrokken, waarvan behalve de bouwkosten ook bijvoorbeeld de kosten voor de architect en de tijdelijke huisvesting betaald moeten worden. Op 27 maart zal de gemeenteraad gevraagd worden toestemming te geven om dat bedrag nog een kleine twee ton (inclusief BTW) op te hogen.

Het ca. veertig jaar oude scholencomplex wordt aan de buitenkant helemaal gestript en voorzien van een nieuw dak en nieuwe gevels. Isolatie en luchtcirculatie worden verbeterd om een gezonder binnenklimaat te krijgen. Verder worden binnenmuren verplaatst en wordt er hier en daar 'stuivertje gewisseld' met ruimtes van Regenboog en FloreoKids. Tussen de Regenboog en De Hasselbraam komt een groot speellokaal met aan beide zijden wegschuifbare wanden.

De Hasselbraam is voor de duur van de werkzaamheden verhuisd naar gebouw Doesmeer aan de Hoogmadeseweg, Regenboog en FloreoKids hebben tijdelijke huisvesting gekregen in noodgebouwen op het schoolplein. In juli moet de renovatie klaar zijn.

Meer berichten