Corine Hamer. Foto: PR
Corine Hamer. Foto: PR

Corine Hamer gestopt als fractievoorzitter D66 Leiderdorp

Algemeen Politiek

D66 Leiderdorp heeft een nieuwe fractievoorzitter. De fractieleden hebben Joost Kuggeleijn unaniem gekozen als opvolger van Corine Hamer. Hamer heeft besloten terug te treden als fractievoorzitter, omdat zij meer tijd voor werk en gezin wil vrij maken. Ze blijft wel raadslid voor D66 Leiderdorp.

Door: Corrie van der Laan

Hamer kwam in 2010 in de gemeenteraad voor D66. Als lijsttrekker leidde ze D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 naar een grote overwinning; de fractie groeide van drie naar vijf zetels en werd grootste in de raad.

D66 vormde een coalitie met VVD en CDA maar, zo bleek later, er ontstonden al heel snel strubbelingen tussen de drie fractieleiders, waarbij Hamer steeds tegenover Ino Cooijmans (VVD)  en Mirjam van der Stelt (CDA) kwam te staan. "De chemie was vanaf het begin niet heel erg groot. Bovendien was er een grote kloof in stijl en werkwijze van D66 enerzijds en VVD en CDA anderzijds", zei Cooijmans daarover in oktober vorig jaar. Volgens hem sloeg D66 te weinig acht op de mening van anderen en dramde teveel de eigen zin door. Hamer typeerde de kloof tussen de coalitiepartners en haar partij als 'regentenpartijen tegen transparantie'.

Toen D66 afgelopen najaar met de coalitiepartners botste over een voorstel om huisvesting te bieden aan een lastige dakloze (D66 was daar voor, VVD en CDA tegen) barstte de bom. VVD en CDA lieten weten dat ze alleen door wilden met de coalitie als Hamer zou opstappen als fractievoorzitter. D66 kwam met het tegenvoorstel om alle drie de fractievoorzitters te wisselen, waar VVD en CDA niet op in gingen.

Op 10 oktober zegden VVD en CDA het vertrouwen in de coalitie op. Zij vormden al snel een nieuwe coalitie met PvdA en LPL.

Hamer bleef aan als fractievoorzitter.  "Natuurlijk ga ik gewoon door. Ik zit hier niet voor mezelf, maar voor mijn kiezers", verklaarde ze na de val van de coalitie, waarbij ze memoreerde dat ze met ruim 1800 voorkeursstemmen in de raad gekozen is.  

Nu heeft ze dan toch besloten om een stapje terug te doen. De D66 fractie prijst "haar niet aflatende inzet voor een transparant bestuur in Leiderdorp".

Hamers opvolger, Joost Kuggeleijn, is raadslid sinds maart 2014. Joost begint vol vertrouwen aan het fractievoorzitterschap. "Ik zie het als een eer om de komende periode vanuit de constructieve houding die D66 eigen is bij te dragen aan een gemeentebestuur dat luistert naar zijn burgers, helder communiceert en zorgt voor gelijke kansen voor álle Leiderdorpers", zo laat hij weten.

Uit de krant