De Koningstraat met op de hoek slagerij Paradijs. | Foto: J.P. Kranenburg
De Koningstraat met op de hoek slagerij Paradijs. | Foto: J.P. Kranenburg

Gemeente duikt toch in klachten over slagerij

Algemeen Politiek

Koningstraatbewoner Broerse kan tevreden zijn. Hij overtuigde wethouder Kees Wassenaar (VVD) er vorige week tijdens de raadsvergadering van dat de gemeente Leiderdorp nog eens goed moet kijken naar de overlast die omwonenden ondervinden van slagerij Paradijs, die is gevestigd op de hoek van de Koningstraat en de Dr. de Bruijnestraat.

Door: Corrie van der Laan 

De kwestie kwam aan de orde in de raad naar aanleiding van vragen van de VVD fractie. Die nam het op voor buurtbewoners die al in september schriftelijk geklaagd hadden over overlast van de halalslagerij maar daar nooit een reactie op gekregen hadden.

Het college van burgemeester en wethouders was aanvankelijk van mening dat het allemaal nogal meeviel. Naar aanleiding van de klachten was onderzoek gedaan, zo meldde het college in antwoord op de raadsvragen, en daaruit bleek dat geen overtredingen werden begaan. Ook was een duidelijke verbetering te zien in vergelijking met enkele jaren geleden.

Broerse, die sprak namens achttien buurtbewoners, zei in zijn inspraakreactie dat de situatie nu inderdaad beter is dan in 2014, maar dat de overlast nog steeds groot is. Doordat, tegen de afspraken in, de deur van de slagerij vaak open staat, is er veel herrie van snij- en hakmachines, vertelde hij. Bovendien zorgen de klanten, die van heinde en ver komen, voor geluids- en verkeersoverlast. Omwonenden ergeren zich volgens Broerse ook enorm aan al het zwerfvuil dat afkomstig is van de slagerij en de klanten.

De gemeente heeft in het nieuwe bestemmingsplan voor het Oude Dorp, dat stamt uit 2015, bewust gekozen voor het behouden van de combinatie van wonen, werken en detailhandel in het gebied. Maar, stelde Broerse, "detailhandel in deze vorm hoort op een industrieterrein en niet in een jaren dertig woonwijk."

"Misschien is de overlast toch erger dan we dachten. We gaan alle partijen bij elkaar roepen, ook de slager, en kijken wat we kunnen doen", zei Wassenaar na het aanhoren van het verhaal van Broerse.

Uit de krant