Mevrouw van West en haar dochter bekijken het levensboek dat Fanny en Femke (links) hebben gemaakt. | Foto: J.P, Kranenburg
Mevrouw van West en haar dochter bekijken het levensboek dat Fanny en Femke (links) hebben gemaakt. | Foto: J.P, Kranenburg

Mooie gesprekken leiden tot levensboeken

Algemeen


Vijf bewoners van Leythenrode kregen vorige week vrijdagochtend hun levensboek uitgereikt. Geschreven door studenten van de opleidingen maatschappelijke zorg en verzorgende IG van het ROC Leiden.

Het was de afsluiting van een bijzonder project. De studenten, die samenwerkten in groepjes van twee of drie, waren ieder gekoppeld aan een van de bewoners van het Leiderdorpse verpleeghuis en kwamen enkele malen bij hen op bezoek. Ze praatten met elkaar over hun leven en de ouderen vertelden aan de hand van foto's over gebeurtenissen van vroeger. Met alle informatie die ze ontvingen van de bewoners en hun familie, hebben de studenten een herinneringsboek gemaakt. "Ik kan ze in een les uitleggen hoe je communiceert met een cliënt maar om het in het echt te doen is iets heel anders", zo vatte leerkracht Cok Neve het doel van het project in een notendop samen.

Afgezien van de educatieve waarde voor de studenten, betekende het project ook nog eens een leuke afleiding voor de deelnemende ouderen. "We hebben lekker koffie gedronken en heel gezellig gekletst", vertelde mevrouw van West (96), die was gekoppeld aan studenten Fanny en Femke. De meiden vonden ze dat ze het getroffen hadden met 'hun' oudere. "Ze was al snel heel spontaan aan het vertellen over haar familie, de plekken waar ze heeft gewoon en alle mooie vakanties." En en passant hebben ze ook nog even opgepikt wat 'trouwen met de handschoen' betekent.

Rogier en Soufyan hebben net mijnheer Verhagen zijn levenboek overhandigd. | Foto: J.P. Kranenburg
Een deel van de studenten, 'hun' ouderen en diens familieleden bij elkaar. | Foto: J.P. Kranenburg

Uit de krant