Marianne en Will van Gessel voor de 'straat' met miniatuurwinkeltjes. | Foto: J.P. Kranenburg
Marianne en Will van Gessel voor de 'straat' met miniatuurwinkeltjes. | Foto: J.P. Kranenburg

Kijk- en Afhaalpunt is geopend

Human Interest

Een jaar geleden stonden Will (73) en Marianne (70) van Gessel voor een dilemma: zouden ze doorgaan met hun Spar Museum annex uitgiftepunt voor biologische groentepakketten aan de Hoofdstraat 164 of zouden ze eindelijk echt met pensioen gaan? Tot opluchting van vele Leiderdorpers besloten ze tot het eerste, zij het in aangepaste vorm. Het Spar Museum is omgevormd tot Kijk- en Afhaalpunt. Vorige week vrijdag, 13 januari, werd het zonder enig ceremonieel maar met koffie en cake voor de bezoekers geopend.

Door: Corrie van der Laan

Wills vader begon in 1936 een Spar winkel in het pand aan de Hoofdstraat. Will werkt er zelf sinds hij 16 jaar was. Noodgedwongen door gezondheidsproblemen van zijn vader, maar nooit met tegenzin. Later werd hij samen met zijn vrouw Marianne zelf eigenaar. In 2003 sloot de buurtsupermarkt en werd omgevormd tot Spar Museum. Dat gaf veel aanloop en gezelligheid en zo kon Will volop zijn creativiteit kwijt. In het museum werd op een toegankelijke manier enorm veel informatie gegeven over de ontwikkeling van de kruidenierswinkel en de producten die er verkocht werden. Dat gebeurde nog op de 'ouderwetse' manier: door op knopjes te drukken werden bepaalde items uitgelicht en van meer informatie te zien. "We hadden in totaal 135 knopjes", vertelt Will. "Maar dat is echt niet meer van deze tijd, mensen willen nu kunnen 'swipen'."

Totaal ombouwen en moderniseren van het museum zag het echtpaar niet zitten. Dus hebben ze ervoor gekozen de tentoonstelling in te dikken en variabel te maken, zodat ook vaste bezoekers regelmatig nieuwe ontdekkingen kunnen doen.

Pronkstuk is en blijft de opstelling van het straatbeeld met 25 oude winkeltjes uit het Doeskwartier, nauwgezet op een schaal van 1:25 nagebouwd door Will. Door een nieuwe opstelling, met een hoek erin, komen ze nu nog beter tot hun recht. "Nu heb ik de winterversie staan, half maart wissel ik de stoepen en taluds en wordt het zomer."    

Indrukwekkend is ook de wand met doorkijkjes naar 'winkelen door de eeuwen heen'. Will heeft hier met zijn kenmerkende aandacht voor het kleinste detail vijf taferelen gebouwd, beginnend met een middeleeuwse markt en eindigend met een moderne Spar supermarkt.

En er is nog veel meer te genieten. Zoals de wisselende opstellingen waarin steeds een andere serie kruideniersproducten centraal staat. En het driedimensionale seizoenenpaneel.

Will blijft nu eenmaal overlopen van ideeën. Hij werkt nu aan een plan om een kleine wandeltocht uit te zetten langs winkelpandjes van vroeger. "Er zijn er zeker een stuk of acht die er nog exact hetzelfde uitzien als de miniatuurversie. Het lijkt me leuk om met mensen die hier de tentoonstelling gezien hebben mee te lopen, de oude gevels te laten zien en er verhalen over vroeger bij te vertellen."

Het Kijk- en Afhaalpunt is elke vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Er komen dan steevast zo'n vijftig klanten langs voor de biologische groentepakketten, maar ook vele anderen die even rondkijken en bijkletsen met een kop koffie. "Klanten zeggen wel 'Het is net een warme deken als je hier binnenkomt'", vertelt Marianne. "En dat geldt voor onszelf ook, wij zouden die vrijdag echt niet willen missen!".

Een doorkijkje naar een 19-e eeuws winkeltje. | Foto: J.P. Kranenburg
Een miniatuur Doesbrug kan natuurlijk niet ontbreken in de straat met Doeskwartierwinkeltjes. | Foto: J.P. Kranenburg
Het seizoenenpaneel in het Kijk- en Afhaalpunt. | Foto: J.P. Kranenburg.

Uit de krant