Een impressie van hoe de bebouwing op de Driemasterlocatie gepositioneerd wordt. Hoe de gebouwen er precies uit gaan zien, is nu nog niet bekend.
Een impressie van hoe de bebouwing op de Driemasterlocatie gepositioneerd wordt. Hoe de gebouwen er precies uit gaan zien, is nu nog niet bekend.

Twee flatgebouwen op Driemasterlocatie

Algemeen woningbouw

Het is lang stil geweest rond de bouwplannen voor de Driemasterlocatie. Maar vorige week donderdagavond werd in de raadszaal van het Leiderdorpse gemeentehuis dan eindelijk een vernieuwd plan gepresenteerd aan de omwonenden.

Door: Corrie van der Laan

Op de plek waar tot begin 2015 basisschool De Driemaster stond, moeten 48 huurappartementen in de middensector en 44 in de sociale sector komen. Die worden gesitueerd in twee appartementengebouwen, een van acht en een van negen woonlagen hoog. Bovendien staat aan de andere kant van de Wilddreef een uitbreiding gepland van zorglocatie Nieuw Buitenzorg van Stichting Pliladelphia met een gebouw van een kleine acht meter hoog.

De eerste plannen voor bebouwing van de plek van de zogeheten Driemasterlocatie, die eind 2014 gepresenteerd werden, vielen niet goed bij de omwonenden. Er lagen toen vier mogelijke scenario's op tafel maar allemaal zorgden ze voor een behoorlijk compacte bebouwing van het terrein. "Eind 2015 was er de laatste keer ruggespraak met de klankbordgroep (van omwonenden en andere belanghebbenden, red.). Na die tijd hebben we gewerkt aan een plan dat haalbaar en voor de klankbordgroep acceptabel is", vertelde architect Haiko Meijer van Onix NL.

Grootste verandering met het vorige plan is dat er minder oppervlakte bebouwd wordt op het schoolterrein. Consequentie daarvan is wel dat er meer de hoogte in wordt gegaan. De twee appartementengebouwen zijn schuin neergezet. Zo krijg je de meeste groenkwaliteit en fraaie doorkijklijnen, legde Meijer uit. De huidige vijver wordt wat verplaatst maar blijft bestaan; de gebouwen worden deels met hun voeten in het water gezet.

De bomen in het gebied blijven zoveel mogelijk staan, beloofde de architect, "maar allemaal is onmogelijk."

De reacties uit de goed gevulde zaal waren duidelijk minder negatief dan bij de prestentatie van twee jaar geleden. Al hadden de omwonenden nog aardig wat zorgen. Bijvoorbeeld over de schaduw die de flatgebouwen vooral in de winter zullen werpen op de Ommedijkappartementen. "De bewoners van de laagste etages krijgen straks een aantal maanden vrijwel geen zonlicht in huis", zo was te horen.

Bewoners van de Lijnbaan vroegen aandacht voor de verkeersdrukte in hun straat. "Die is al enorm toegenomen met het invoeren van eenrichtingverkeer in de Van der Marckstraat en dat wordt straks alleen maar erger."

Daarnaast was er ook nieuwsgierigheid naar de toekomstige appartementen. "Ik zou wel een plattegrond willen zien", zei een van de bezoeksters. Maar zover is de planontwikkeling nog niet. Wel zei directeur Jan de Vries van woningcorporatie Rijnhart Wonen, die eigenaar wordt van de sociale huurappartementen, dat het zal gaan om twee- en driekamerwoningen voor één- en tweepersoons huishoudens.

Het gaat overigens nog wel even duren voordat de nieuwe gebouwen er staan. Als alles soepel verloopt, kan de gemeente in de zomer van 2018 een bouwvergunning afgeven. Wat betekent dat de eerste bewoners op zijn aller vroegst aan het eind van 2019 de sleutel kunnen krijgen.

Uit de krant